• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Het Cochleair Implantaat

Print 

Het idee achter een CI is, dat een geluidstrilling direct naar de gehoorzenuw gaat. Het geluid slaat dus een groot deel van de weg – de trillingen in middenoor en binnenoorvloeistof -  bij ‘gewoon’ horen over. Hieronder leest u hoe een CI werkt en wat het verschil is tussen een CI en een ‘gewoon’ hoortoestel.

Hoe werkt het?

Een microfoon vangt het geluid op. De microfoon zit in een oorhanger, die u achter het oor draagt. In de oorhanger zit ook een spraakprocessor. Die zet geluid om in een digitaal signaal.
De oorhanger zit vast aan een zendspoel, die u aan de buitenkant van uw hoofd draagt. De zendspoel geeft het digitale signaal door aan de ontvanger. De ontvanger zit onder de huid. Met een magneet houdt de ontvanger de zendspoel op zijn plaats.
De ontvanger zet de digitale signalen om naar elektrische signalen. De elektrische signalen gaan via elektroden door het slakkenhuis. De elektroden stimuleren de gehoorzenuw. Deze prikkeling neemt u waar als geluid.

CI

Doorsnede gehoororgaan

1: microfoon
2: achter-het-oor hanger met spraakprocessor
3: zendspoel
4: inwendige ontvangstspoel
5: elektrodehouder
6: gehoorzenuw

Verschil tussen hoortoestel en CI

Gewone hoorapparaten maken geluiden harder. Maar als de haarcellen in het slakkenhuis beschadigd zijn, dan heeft het versterken van het geluid geen zin. Dit leidt niet tot beter horen. Een cochleair implantaat (CI) maakt het geluid niet harder. Een CI zet geluid om in elektrische signalen. Deze worden in het oor rechtstreeks doorgegeven aan de gehoorzenuw. Daardoor kunnen zeer ernstig slechthorende mensen met een CI toch geluid waarnemen.

Verschillende CI’s

Het UMCG werkt met meerdere leveranciers van CI’s. De CI’s verschillen in uiterlijk en in wat ze kunnen. Soms is er een medische reden om voor een bepaalde CI te kiezen. Doorgaans bepaalt u zelf welk type CI uw voorkeur heeft. CI