• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Voorkom schade

Print 

U voorkomt schade aan het implantaat door bedacht te zijn op behandelingen met stroom, magnetische velden, en harde klappen of stoten.

Stroom

Bij een aantal medische en tandheelkundige behandelingen en onderzoeken wordt gebruik gemakt van stroom in het lichaam. Het gaat o.a. om coagulatie, diathermie, elektroshocktherapie en neurostimulatie. Daarvan kan het CI kapot gaan. Laat uw (tand)arts, fysiotherapeut, chiropactor, etc. altijd weten dat u een CI draagt. Voor meer informatie over de (on)mogelijkheden kunnen zij contact opnemen met het CINN.

Thuis kunt u een elektrische tandenborstel zonder problemen gebruiken. Een elektrische hoofdluiskam mag u niet gebruiken.

Magnetisch veld

U mag niet zomaar een MRI-onderzoek of NMR-onderzoek ondergaan. De arts die dit onderzoek uitvoert (radioloog) kan contact opnemen met het CINN, om te bespreken wat er mogelijk is.

In het huishouden zijn het de magnetron en de inductiekookplaat die werken met een magnetisch veld. Om het maar bondig te zeggen: Zo lang u uw hoofd niet in een werkende magnetron steekt of op een inductiekookplaat legt, is er niets aan de hand.

Harde klappen of stoten

Het is beter om vechtsporten als (kick)boksen en karate te vermijden. Draag bij zeilen, kanoën, paardrijden, wielrennen etc. een helm. Zorg er dan wel voor, dat de helm niet op het implantaat drukt. Doe bij contactsporten (voetbal, korfbal, squash, tennis, hockey, rugby etc.) het uitwendige deel van de CI af.