• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

CT-scan

Print 

Bij een CT-scan maken we foto’s van dwarsdoorsnedes van weefsels of organen. Dit gebeurt in een CT-scanner met een computer en röntgenstraling. De foto’s maken eventuele afwijkingen in uw lichaam zichtbaar. De afkorting ‘CT’ staat voor ‘computertomografie’.

Wanneer doen we een CT-scan?

We doen dit onderzoek om te kijken of iemand een bepaalde aandoening heeft, zoals een abces, een verwijd bloedvat, een gebroken bot, een bloeding, een goed- of kwaadaardige tumoren, een gal- of niersteen en een ontsteking. En ook om te controleren wat het resultaat is van een behandeling, zoals een operatie of een medicijnenkuur.

Hoe verloopt een CT-scan?

U krijgt uitleg over het onderzoek. Voor een CT-scan kleedt u zich soms gedeeltelijk uit en gaat u op een onderzoekstafel liggen. Meestal geven we voor dit onderzoek jodiumhoudende contrastvloeistof via een infuus. Deze vloeistof maakt weefsels, organen en eventuele afwijkingen goed zichtbaar. U kunt door de vloeistof een warm gevoel in uw hoofd, keel of buik krijgen. Dit is normaal en gaat snel over.

Als u een CT-scan van een gewricht  krijgt, spuiten we een contrastmiddel en/of lucht in het gewricht. Om de juiste plek te vinden, maken we een echografie. Soms maken we een röntgenfoto. Deze injectie geeft een ‘gespannen’ gevoel. Daarna moet u het gewricht een paar keer buigen en strekken. Dit is om het contrastmiddel en/of de lucht door het gewricht te verspreiden.

U gaat daarna met de onderzoekstafel langzaam door de CT-scanner, die ondertussen röntgenfoto’s maakt. Een CT-scanner is een soort korte tunnel. Voor goede foto’s is het belangrijk dat u zo stil mogelijk blijft liggen. Meestal krijgt u aanwijzingen, bijvoorbeeld over ademen of slikken. Het onderzoek duurt 10-30 minuten.

Na het onderzoek

U kunt na een CT-scan direct naar huis. Heeft u contrastvloeistof gehad? Drink dan de rest van de dag veel, zodat u de contrastvloeistof sneller uitplast. Heeft u een reactie op de contrastvloeistof, neem dan contact op met uw huisarts.

Als u een CT-scan van een gewricht krijgt, moet u het gewricht de eerste 24 uur na het onderzoek zo weinig mogelijk gebruiken. U kunt dus niet naar huis rijden, fietsen of lopen. U kunt daarna het gewricht langzaam meer gebruiken. Ga niet direct sporten.  Als u pijn heeft , kunt u een natte, koude handdoek op het gewricht leggen.

Bijwerkingen

Het jodiumhoudende contrastmiddel kan bijwerkingen geven. Bijvoorbeeld een rode huid, een jeukende huid of blaasjes op de huid. Dit kan overal op uw lichaam gebeuren. Heeft na een paar dagen nog steeds last van de bijwerkingen en vertrouwt u het niet? Bel dan uw huisarts.

Uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u meestal binnen 5 werkdagen van uw arts, telefonisch of tijdens een vervolgafspraak.

Voorbereiden

U krijgt een afspraakbrief en informatie van ons. Hierin staat hoe u zich op het onderzoek voorbereidt. Meestal mag u voor het onderzoek niet eten en roken, bijvoorbeeld. Heeft u eerder een allergische reactie gehad door een contrastvloeistof? Meld dit aan uw arts, zodat we daar rekening mee kunnen houden. Regel vooraf iemand die u naar huis rijdt. We kunnen ook een taxi voor u bellen.

Zwanger of borstvoeding

Voor ongeboren kinderen kan röntgenstraling schadelijk zijn. Daarom doen we in principe tijdens een zwangerschap geen CT-scan, zeker niet in de eerste 15 weken. Bent u (mogelijk) zwanger? Meld dit voor het onderzoek aan de afdeling Radiologie op het telefoonnummer (050) 361 21 69. Dit kan tussen 8.30-12.00 en 14.00-16.30 uur. Dan overleggen we wat er mogelijk is.

Uw lichaam neemt het jodiumhoudende contrastmiddel op. Als u borstvoeding geeft, komt dit middel dus ook in de moedermelk terecht. U kunt daarom het beste tot 24 uur na de injectie geen borstvoeding geven.   Meld het ook altijd als u borstvoeding geeft.