• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

CT-scan

Print 

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​Bij een CT-scan maken we foto’s van dwarsdoorsnedes van weefsels of organen. Dit gebeurt in een CT-scanner met een computer en röntgenstraling. De foto’s maken eventuele afwijkingen in uw lichaam​ zichtbaar. De afkorting ‘CT’ staat voor ‘computertomografie’.

Wanneer doen we een CT-scan?​

We doen dit onderzoek om te kijken of iemand een bepaalde aandoening heeft, zoals een abces, een verwijd bloedvat, een gebroken bot, een bloeding, een goed- of kwaadaardige tumoren, een gal- en niersteen en een ontsteking. En ook om te controleren wat het resultaat is van een behandeling, zoals een operatie of een medicijnenkuur.

​Hoe verloopt een CT-scan?

U krijgt uitleg over het onderzoek. Voor een CT-scan kleedt u zich gedeeltelijk uit en gaat u op een onderzoekstafel liggen. Meestal geven we voor dit onderzoek contrastvloeistof​ ​via een infuus. Deze vloeistof maakt weefsels, organen en eventuele afwijkingen goed zichtbaar. U kunt door de vloeistof een warm gevoel ​in uw hoofd, keel of buik krijgen. Dit is normaal en gaat snel over.

U gaat daarna met de onderzoekstafel langzaam door de CT-scanner, die ondertussen röntgenfoto’s maakt. Voor goede foto’s is het belangrijk dat u zo stil mogelijk blijft liggen. Meestal krijgt u aanwijzingen, bijvoorbeeld over ademen of slikken. Het onderzoek duurt 10-30 minuten.

Na het onderzoek

U kunt na een CT-scan direct naar huis. Heeft u contrastvloeistof gehad? Drink dan de rest van de dag veel, zodat u de contrastvloeistof sneller uitplast. Heeft u een reactie op de contrastvloeistof en vertrouwt u het niet? Neem dan contact op met uw huisarts.

Uw lichaam neemt jodiumhoudende contrastmiddel op. Als u borstvoeding geeft, komt dit middel dus ook in de moedermelk terecht. U kunt daarom het beste tot 24 uur na de injectie geen borstvoeding geven.  

​Uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u meestal binnen 5 werkdagen van uw arts, telefonisch of tijdens een vervolgafspraak.

Voorbereiden

U krijgt een afspraakbrief en informatie van ons. Hierin staat hoe u zich op het onderzoek voorbereidt. Meestal mag u voor het onderzoek niet eten en roken, bijvoorbeeld. Heeft u eerder een allergische reactie gehad door een contrastvloeistof? Meld dit aan uw arts, zodat we daar rekening mee kunnen houden.

​​Zwanger of borstvoeding

Voor ongeboren kinderen kan röntgenstraling schadelijk zijn. Daarom doen we in principe tijdens een zwangerschap geen CT-scan, zeker niet in de eerste 15 weken. Bent u (mogelijk) zwanger? Meld dit voor het onderzoek aan de afdeling Radiologie op het telefoonnummer (050) 361 21​ 69. Dan overleggen we wat er mogelijk is. Meld het ook altijd als u borstvoeding geeft.