• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

COCP-programma: ondersteunde communicatie bij kinderen

Print 

Communicatieve Ontwikkeling van niet-sprekende kinderen en hun Communicatiepartners, het COCP-programma.

Bij sommige kinderen gaat het leren praten heel moeizaam of het lukt helemaal niet. Vaak willen deze kinderen graag communiceren en hebben ze daarvoor andere manieren gevonden, zoals ergens naar kijken of wijzen. Hulpmiddelen bij de communicatie zoals plaatjes, foto’s of het leren gebaren kunnen helpen de communicatiemogelijkheden van deze kinderen te vergroten. Het communiceren op deze verschillende manieren naast elkaar heet ondersteund communiceren.

Ondersteund communiceren gaat niet vanzelf en daarom moeten de kinderen, de ouders en andere mensen met wie ze willen communiceren het leren. Het kind kan zo aan ouders, opa’s en oma’s, leerkrachten en andere betrokkenen laten weten wat hem of haar bezighoudt. Voor de kinderen is de grootste uitdaging het ondersteund communiceren in het dagelijks leven te gebruiken.

Leren om ondersteund te communiceren

U, uw kind en andere betrokkenen leren ondersteund communiceren door het volgen van het COCP-programma. Het programma is erop gericht de communicatie tussen niet-sprekende kinderen en de ouders, of andere betrokkenen  te verbeteren. Kinderen leren communiceren tijdens alledaagse gebeurtenissen, zoals bij het eten, in bad gaan, het naar bed brengen, tijdens het spelen of boodschappen doen. Ook het ondersteund communiceren leren kinderen tijdens deze situaties. Alle volwassenen die omgaan met het kind zijn belangrijk bij het leren ondersteund communiceren. Om het programma succesvol te laten zijn is het belangrijk dat de volwassenen actief meedoen met het programma. ​