• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Baarmoederfoto

Print 

​Om achter de oorzaak van de problemen met uw vruchtbaarheid te komen, kan uw behandelaar voorstellen een röntgenfoto van de baarmoeder en eileiders te maken. Met deze foto kan de vorm van uw baarmoederholte en de doorgankelijkheid van uw eileiders worden beoordeeld. De medische term van een baarmoederfoto is hysterosalpingogram (HSG).

Voorbereiding

  • Als u afspreekt om een baarmoederfoto te laten maken, krijgt u een recept voor een antibioticum. Het antibioticum moet voorkomen dat er door het onderzoek infecties ontstaan.
  • Het onderzoek kan pijnlijk zijn. Daarom adviseert uw behandelaar u om de avond voor het onderzoek én een uur voor het onderzoek pijnstillers te gebruiken.
  • Het onderzoek wordt gedaan in de eerste helft van de menstruatiecyclus. Het is belangrijk dat een zwangerschap is uitgesloten als u een röntgenfoto laat maken. Op de dag van het onderzoek doet u daarom zelf een zwangerschapstest.

 

Het onderzoek

U gaat op de röntgentafel liggen met opgetrokken knieën. De arts brengt een speculum (eendebek) in, desinfecteert de baarmoedermond met jodiumgaasjes en plaatst een ballonkatheter in uw baarmoeder. Daarna mag u de benen weer strekken. De arts spuit via de katheter langzaam contrastvloeistof in.


 

Als de baarmoederholte en eileiders gevuld zijn met de vloeistof, maakt de radioloog foto’s. U kunt het onderzoek volgen op een beeldscherm. Als de foto’s gemaakt zijn, verwijdert de arts de katheter.

Na het onderzoek kunt u lichte krampen in uw onderbuik hebben. Ook kunt u wat bloed verliezen. Zolang dit niet meer is dan bij een menstruatie hoeft u zich niet ongerust te maken. De afscheiding kan er na het onderzoek wat anders uitzien, dit komt door het gebruik van jodium en contrastvloeistof.

Restfoto

Soms maken we een restfoto. Deze wordt na 10-15 minuten gemaakt, of na 24 uur. Het moment van de foto hangt af van het contrastmiddel dat gebruikt is om de baarmoeder te bekijken.

De uitslag

U krijgt een afspraak om de uitslag van dit onderzoek met uw behandelaar te bespreken.