• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Astma

Print 

Astma is een chronische ontsteking van de luchtwegen. In Nederland lijden ongeveer twee miljoen mensen aan deze ziekte. Astma kan zich op iedere leeftijd voordoen, maar meestal doet het zich voor bij kinderen en jonge volwassenen.

Klachten

Bij astma heeft u af en toe aanvallen van piepen en brommen op de borst en kortademigheid. Een aanval ontstaat als uw luchtwegen geïrriteerd raken door een prikkel. Zo’n prikkel kan bijvoorbeeld stof, schimmel, huisdieren, inspanning of koud weer zijn. Soms kan een aanval ook zonder een duidelijke aanleiding beginnen.

De prikkels irriteren uw luchtwegen. Dit veroorzaakt een ontstekingsreactie, waardoor een zwelling van het slijmvlies van de luchtwegen ontstaat. Ook kunnen uw luchtwegen vernauwen of zelfs geblokkeerd raken doordat de spiertjes rondom de luchtwegen samentrekken. Daarnaast kan er meer slijm in de luchtwegen ontstaan, waardoor u moet hoesten en moeilijker kunt ademen.

Astma-aanval

Astma-aanvallen kunnen wisselen in ernst en tijd. Soms kunnen ze dagen aanhouden. Een astma-aanval kan zich overal en op elk moment voordoen. Vaak begint een aanval 's nachts. Een aanval kan beginnen met het gevoel van een droge keel of druk op de borst, waarna hoesten, piepen of kortademigheid optreedt.

KennisInZicht

Het Nationaal Programma  

Longonderzoek in Nederland is van heel hoog niveau. Om dat zo te houden moet er verbinding zijn. Daarom is het Nationaal Programma Longonderzoek opgericht, waarvan UMCG-hoogleraar Longziekten Dirkje Postma en UMCG-longarts Peter Wijkstra aan de wieg staan.

Lees erover in KennisInZicht 
Volg ons op sociale mediaFacebook Volg ons op LinkedIn Twitter Youtube Instagram