• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Astma: behandelingen

Print 

​Er zijn verschillende behandelingen mogelijk bij astma. De longarts kan u informeren over astma en de gevolgen daarvan voor het dagelijks leven. Ook geeft hij u adviezen over medicatie en leefstijl. In overleg met u kan hij u voor verdere begeleiding verwijzen naar een longverpleegkundige, huisarts of een andere behandelaar zoals fysiotherapeut of diëtist. Ook kan hij u verwijzen naar een verpleegkundige van de thuiszorg. Deze kan bij u thuis komen en u adviseren over eventuele aanpassingen van uw woning. De verpleegkundige kan u bijvoorbeeld advies geven over aanpassing van uw interieur (bijvoorbeeld tapijt vervangen door een gladdere soort vloerbedekking) en de luchtvochtigheid in uw huis. Ook kan de verpleegkundige u instructies geven over het innemen van medicijnen en u helpen bij het stoppen met roken.

Medicijnen

Astma kan meestal goed behandeld worden met het vermijden van prikkels en het gebruiken van medicijnen. Er zijn twee soorten medicijnen:

  • Ontstekingsremmers: Heeft u vaker klachten, bijvoorbeeld elke dag of een aantal dagen per week, dan heeft u ook een ontstekingsremmer nodig. Deze ontstekingsremmer kan het hele jaar nodig zijn, maar misschien ook slechts in bepaalde periodes. Bijvoorbeeld in het voorjaar en de zomer.
  • Luchtwegverwijders: Bij weinig klachten heeft u waarschijnlijk voldoende aan een luchtwegverwijder die u kunt innemen als u last heeft.
​​

Revalidatie

De huisarts of longarts behandelt patiënten met een longaandoening meestal met medicijnen. Als uw probleem te ingewikkeld of ernstig is om op de polikliniek door de longarts te worden behandeld, is een aanvullende behandeling nodig. Het Centrum voor Revalidatie (locatie Beatrixoord) biedt klinische of poliklinische longrevalidatie, ook aan patiënten met astma. Voor deze behandeling heeft u een doorverwijzing van uw huisarts of specialist nodig.