• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Over de alvleesklier (pancreas)

Print 

De alvleesklier is een orgaan dat zich in de buikholte bevindt, gedeeltelijk achter de maag en voor de wervelkolom. De kop ligt in een bocht van de twaalfvingerige darm (het eerste gedeelte van de dunne darm na de maag). Het is ongeveer 12 tot 15 cm lang en weegt 70 tot 100 gram. De alvleesklier wordt onderverdeeld in een hoofd (kop), romp (corpus) en een staart (cauda). De alvleesklier is een trosvormige klier, waarbij de afvoerbuisjes samenkomen in één afvoerbuis, die daarna aansluit op de galbuis en uitmondt in de twaalfvingerige darm. Die uitmonding in de darm wordt Papil van Vater genoemd. De krijgspier om deze opening, die de afgifte van de enzymen en gal aan het duodenum (de twaalfvingerige darm) reguleert, wordt de sfincter van Oddi genoemd.

De alvleesklier heeft een dubbele functie: enerzijds geeft het enzymen af voor de spijsvertering (de exocriene functie) en anderzijds geeft het stoffen af aan het bloed die te maken hebben met de suikerhuishouding van het lichaam (endocriene functie). De alvleesklier zorgt ervoor dat de bloedsuikers in balans blijven.

Exocriene functie

De alvleesklier produceert dagelijks circa 1,5 tot 3 liter sap met inactieve spijsverteringsenzymen, die pas in de twaalfvingerige darm worden geactiveerd voor het verteren van voedsel. Eveneens neutraliseert het sap het maagzuur dat met het voedsel vanuit de maag in de twaalfvingerige darm komt.
De spijsverteringsenzymen zijn in drie groepen te onderscheiden:

  • Amylase: vertering van suikers
  • Lipase: vertering van vetten
  • Trypsine: vertering van eiwitten


Endocriene functie

De alvleesklier heeft een regulerende functie met betrekking tot de suikerspiegel. In de zogenaamde eilandjes van Langerhans worden de hormonen insuline en glucagon aangemaakt, die een belangrijke rol spelen bij het in evenwicht houden van de suikerspiegel in het bloed.

Meer informatie over aandoeningen aan de alvleesklier kunt u vinden op de website van de Alvleeskliervereniging.