• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Kosten zorg

Print 
Laatst bijgewerkt op 22 januari 2020
Betalen van ziekenhuiszorgvan de Nederlandse Zorgautoriteit
  
​​

Vaak weten mensen niet wat de kosten zijn van een onderzoek of behandeling in het ziekenhuis. En ook niet of deze kosten vergoed worden door de zorgverzekeraar of dat ze zelf nog moeten betalen. Neem daarom altijd contact op met uw zorgverzekeraar voordat u een afspraak maakt met het UMCG. Zo weet u zeker dat u niet voor onverwachte kosten komt te staan.

Niet alle zorg wordt vergoed

Iedereen die in Nederland woont of werkt, moet een basisverzekering voor zorg afsluiten. Dit is wettelijk verplicht. Zorgverzekeraars vergoeden zo een groot deel van de kosten van ziekenhuiszorg. Toch wordt niet alle zorg vergoed.

  • U betaalt eerst altijd zelf het verplicht eigen risico van 385 euro.
  • Sommige behandelingen en onderzoeken vallen buiten de basisverzekering. Als u zorg krijgt die niet onder de basisverzekering valt, moet u de rekening zelf betalen. Of een deel van de kosten vergoed wordt, is afhankelijk van de voorwaarden van uw eventuele aanvullende verzekering. Er zijn ook behandelingen die buiten de basisverzekering én buiten de aanvullende verzekering vallen. Dan betaalt u de behandeling of het onderzoek zelf.
  • Heeft uw zorgverzekeraar geen afspraken met het UMCG voor uw behandeling of uw polis? Vaak moet u dan (een deel van) de kosten (passantenprijzen) zelf betalen. Uw zorgverzekeraar kan u hier meer over vertellen.
  • Ziekenhuiskosten worden alleen vergoed als u een geldige verwijzing heeft van de huisarts of andere zorgverleners. Zorg dus vóór uw afspraak voor een verwijzing.

Vooraf weten wat de kosten zijn?

U kunt bij de Helpdesk Facturatie van het UMCG informatie aanvragen over de kosten van uw onderzoek of behandeling. Doe dit vóórdat u een afspraak heeft. Als de diagnose en de behandeling nog niet duidelijk zijn, komt het voor dat wij nog geen compleet overzicht van de kosten kunnen geven.

Met deze informatie kunt u zelf bepalen of u de afspraak wel of niet wilt laten doorgaan en of u patiënt bij ons wilt blijven.

Niet verzekerd

Bent u niet verzekerd? Dan betaalt u de kosten van de behandeling zelf. U moet ook een voorschot van de te verwachten kosten betalen.

Ziekenhuisrekening

De hoogte van uw rekening is afhankelijk van allerlei zaken die in het ziekenhuis gebeuren, zoals gesprekken, onderzoeken, medicijnen, kleine en grote ingrepen. We rekenen deze verschillende onderdelen vaak niet apart af, maar zetten ze onder één code op de rekening. Meer hierover leest u bij DBC en overige zorgproducten. Meestal sturen wij de rekening daarna rechtstreeks naar de zorgverzekeraar. Soms krijgt u zelf de rekening van ons. Bijvoorbeeld als we voor bepaalde zorg geen contract hebben met uw zorgverzekeraar, als de zorg niet verzekerd is of als u niet zelf verzekerd bent.

Rekening komt soms later

Soms duurt het lang (wel langer dan een jaar) voordat uw zorgverzekeraar de rekening van ons krijgt. Dit kan betekenen dat er later alsnog een verrekening komt van uw (verplicht) eigen risico over een eerder jaar.

Contracten UMCG en zorgverzekeraars

Het UMCG heeft voor 2019 en 2020 afspraken gemaakt met alle zorgverzekeraars. Dit betekent niet automatisch dat alle behandelingen vergoed worden. Of u recht heeft op (volledige) vergoeding van de kosten, hangt af van uw behandeling en/of aandoening en het soort polis dat u heeft. Lees daarom vóór uw bezoek de polisvoorwaarden van uw verzekering goed door of neem contact op met uw zorgverzekeraar voor informatie.

Over de zorg die het Universitair Centrum Psychiatrie (UCP) aanbiedt, de GGZ-zorg, lopen de onderhandelingen voor 2020 met de meeste zorgverzekeraars nog. Heeft u een afspraak bij het UCP, neem dan vooraf contact op met uw zorgverzekeraar over de vergoeding van uw zorg.​

Let op: In 2019 en 2020 zijn geen afspraken gemaakt voor een aantal budgetpolissen. Dit zijn:

VGZ:

  • Gewoon ZEKUR zorg

Zilveren Kruis:

​2019​2020
​Zilveren Kruis Basis Budget​Zilveren Kruis Basis Budget
Principe Polis Budget​Principe Polis Budget
​Zilveren Kruis Basis Budget (ABN)​Zilveren Kruis Basis Budget (ABN)
​Zilveren Kruis Basis Budget (Rabobank)​Zilveren Kruis Basis Budget (Rabobank)
​Ziezo Selectief Polis​Ziezo Selectief Polis
​Zorg Plan Selectief Polis (volmacht) One Underwriting Health B.V.

 

Heeft u één van deze polissen? Dan ontvangt u meestal zelf de rekening van het UMCG en moet u waarschijnlijk een groot deel van de kosten zelf betalen. Er zijn een paar uitzonderingen, zoals de spoedeisende hulp (SEH).

Met het Centrum voor Revalidatie Beatrixoord (met uitzondering van het Pijncentrum) zijn wel afspraken gemaakt voor bovenstaande budgetpolissen.

Meer informatie

In de brochure 'Ziekenhuiszorg, wat betaalt u?' leest u waar u rekening mee moet houden als u gebruikmaakt van zorg.

Heeft u vragen over de prijzen van het UMCG en/of wilt u een prijsopgave voor uw behandeling? Neem dan contact op met de Helpdesk Facturatie:

Helpdesk Facturatie / huispostcode LB 23
Postbus 30001
9700 RB Groningen
Telefoon: (050) 361 22 02, op werkdagen van 9.00 tot 13.00 uur
E-mail: Contact

Volg ons op sociale mediaFacebook Volg ons op LinkedIn Twitter Youtube Instagram