• Home
 • Contact
 •  NL 
 • Login medewerkers
 • mijnUMCG

Urologie

Print 
Hoe verloopt een afspraak? 
  

Locatie in het UMCG

Poortweg 8
Telefoon: (050) 361 21 67

De polikliniek is op werkdagen telefonisch bereikbaar van 8.00 tot 16.30 uur.

U kunt op de polikliniek Urologie terecht voor afspraken, onderzoek en behandeling op het gebied van ziekten en aandoeningen aan de blaas, nieren en urinewegen.

Afspraak

Voor een afspraak op de polikliniek heeft u een verwijzing nodig van uw huisarts of specialist. Aan de hand daarvan bekijken we bij welke specialist u het best terecht kunt en wanneer. U ontvangt dan een afspraakbrief met een oproep voor het spreekuur.

Heeft u een afspraak en kunt u niet? Of heeft u vragen over de afspraak? Neem dan zo snel mogelijk contact met ons op. U vindt het telefoonnummer hierboven en in de afspraakbrief.

Voorbereiding

Het kan prettig zijn als u iemand meeneemt naar de afspraak op de polikliniek. Tijdens het gesprek met de arts krijgt u vaak veel informatie. Samen kunt u meer onthouden en ook kunt u dan met iemand napraten over het gesprek.

U kunt zich daarnaast voorbereiden op uw bezoek door uw klachten en vragen van tevoren op te schrijven. Als u medicijnen gebruikt is het handig dat u een actueel overzicht van uw medicijnen meeneemt. Dit overzicht kunt u bij uw apotheek opvragen.

Inschrijving

Als u voor de eerste keer naar het UMCG komt, schrijft u zich eerst in bij een centrale inschrijfbalie. De inschrijfbalies vindt u in de Ontvangsthal (P-zuid) en bij de Fonteinstraat 17 (P-noord). Om u in te schrijven heeft u nodig:

 • een geldig legitimatiebewijs (paspoort, identiteitskaart, vreemdelingendocument of rijbewijs),
 • Bewijs van inschrijving bij uw zorgverzekeraar (zorgpas).

Wachten bij de balieU meldt zich bij de balie, waar de balie medewerker u vraagt naar uw afsprakenbrief. U kunt daarna plaatsnemen in de wachtkamer tot u wordt opgeroepen. Soms ontstaat er verwarring doordat patiënten die later komen, toch eerder worden geholpen. Dit komt doordat er meerdere spreekuren tegelijk plaatsvinden. Het ene spreekuur kan uitlopen, terwijl het andere spreekuur op tijd loopt.

Onderzoek

Op de polikliniek werken verschillende medewerkers. Afhankelijk van uw klachten heeft u een afspraak met een arts, een bekkenfysiotherapeut, een urologie-, oncologie-, continentie- of een stomaverpleegkundige. De medewerker bespreekt (soms aan de hand van de ingevulde vragenlijsten) met u een aantal zaken zoals:

 • De reden van de verwijzing.
 • Uw klachten (sinds wanneer en in welke situaties).
 • Uw ziektegeschiedenis en of de klachten/aandoeningen ook in uw familie voorkomen.
 • Uw medicijngebruik.
 • Uw leefsituatie, dagelijkse activiteiten en gewoonten (eten en drinken).

Als het nodig is zal de arts u lichamelijk onderzoeken. Soms is er meer onderzoek nodig. Bloedonderzoek kunt u vaak aansluitend aan het polikliniekbezoek laten doen. Voor andere onderzoeken wordt een nieuwe afspraak gemaakt.

Het is mogelijk dat u voor onderzoek of controle terugkomt op de polikliniek. Het kan ook zijn dat u voor onderzoek of behandeling een afspraak heeft op het interventiecentrum of dagbehandeling of dat een opname noodzakelijk is. U krijgt hierover informatie van de medewerker. Neem voor vragen contact op met  een medewerker van de afdeling Urologie. U vindt het telefoonnummer hierboven.

 Praktisch
Volg ons op sociale mediaFacebook Volg ons op LinkedIn Twitter Youtube Instagram