• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Op de polikliniek

Print 
PrikpoliDe reis van uw buisje bloed
  
​​​​

​Bij de Prikpoli meldt u zich bij de balie. De baliemedewerker geeft u een volgnummer en vraagt u om de orderbrief en uw UMCG-pasje. Heeft u geen UMCG-pasje, dan kunt u er een laten maken bij de Opnamebalie in de ontvangsthal. Als u zich heeft gemeld bij de balie van de Prikpoli, kunt u plaatsnemen in de wachtruimte.

Normaal gesproken prikt de laboratoriummedewerker u terwijl u zit. Als u liever wilt liggen tijdens de bloedafname, kunt dit bij aankomst melden bij de baliemedewerker.

Oproep

De Prikpoli gebruikt digitale oproepschermen. Als u aan de beurt bent, verschijnt uw nummer op het scherm. Achter uw nummer staat de letter van de prikcabine. U loopt vervolgens naar de juiste prikcabine. Soms wordt het oproepscherm niet gebruikt. Dan komt een medewerker van de Prikpoli u ophalen of verwijst de baliemedewerker u naar een prikcabine.

Bloedafname

In de prikcabine wordt u ontvangen door een medewerker. Deze medewerker ontsmet uw huid en neemt vervolgens bloed af uit een ader in de arm. Hoeveel buisjes bloed worden afgenomen, is afhankelijk van de aanvraag van uw arts.

Inleveren urine

Voor het inleveren van urine kunt u zich ook melden bij de balie. Daarna kunt u doorlopen naar de urinebalie. De medewerker daar vraagt u om de orderbrief.

Bij een onderzoek van verzamelde urine van 24 uur heeft u op de polikliniek een verzamelcontainer gekregen. De gevulde container kunt u bij de urinebalie inleveren. Als u ter plekke verse urine moet inleveren, kunt u hier gebruikmaken van het toilet. U krijgt van de medewerker van de Prikpoli een potje waarin u de urine kunt opvangen. Daarna levert u de urine in.

Uitslag van het onderzoek

U krijgt de uitslag van het onderzoek van uw arts. Hoelang het duurt voordat de uitslag van het onderzoek bekend is, hangt af van het soort onderzoek. Dit kan variëren van minder dan een uur tot meerdere weken.

Wetenschappelijk onderzoek

Het UMCG is een universitair medisch centrum. U kunt daarom gevraagd worden deel te nemen aan wetenschappelijk onderzoek. Voor u besluit deel te nemen, ontvangt u mondelinge en schriftelijke informatie over het onderzoek. Uw medewerking wordt op prijs gesteld, maar u bent niet verplicht deel te nemen. Uw beslissing heeft geen gevolgen voor uw behandeling.

 Praktisch
Volg ons op sociale mediaFacebook Volg ons op LinkedIn Twitter Youtube Instagram