U krijgt een dagbehandeling vanwege een operatie. Bij een dagbehandeling wordt u op dezelfde dag opgenomen, geopereerd en ontslagen. Een dagbehandeling vindt plaats op het Operatief Dagbehandeling Centrum (ODBC).
Verplaatsen, vragen of ziek?
Heeft u een afspraakbrief gekregen maar kunt u niet? Of u bent ziek en u heeft koorts? Bel dan naar het ODBC. Dat kan op werkdagen tussen 9.30-18.00 uur op het telefoonnummer (050) 361 44 46. Mogelijk kan de operatie dan niet doorgaan. Als u vragen over de operatie zelf heeft, kunt u bellen met het telefoonnummer dat op uw afspraakbrief staat.
Waar u aan moet denken
Vooraf hebben we tijdens het spreekuur met u besproken wat u moet doen en laten voor de operatie. Waar u precies rekening mee moet houden, staat in de brief die u 2 weken voor de afspraak krijgt. Dingen die voor elke operatie belangrijk zijn:
- Eten en drinken: u mag tot 6 uur voor de operatie eten en drinken. Tot 2 uur voor de operatie mag u heldere dranken drinken. In de afspraakbrief staat of en tot wanneer u nog een licht ontbijt mag. En ook wat heldere dranken zijn. Dit alles is om te voorkomen dat er problemen ontstaan tijdens de operatie. Als u wel heeft gegeten of gedronken na deze tijden, kan de operatie niet doorgaan.
- Medicijnen: de anesthesioloog vertelt u vooraf welke medicijnen u wel of niet mag nemen. Als u diabetes heeft, maakt u afspraken met uw arts over uw medicijngebruik.
- Alcohol en roken: op de dag van de operatie mag u niet roken en geen alcohol drinken.
- Make-up, nagellak en gelnagels: gebruik geen make-up en haal nagellak of gelnagels weg. Tijdens de operatie moeten we namelijk de kleur van uw huid en nagels kunnen zien.
- Hygiëne: tijdens de operatie moet uw huid schoon zijn. Ga daarom voordien onder de douche of in bad.
- Waardevolle spullen: laat deze thuis.
- Pijnstillers: zorg ervoor dat u paracetamol in huis heeft. Als u zwaardere pijnstillers nodig heeft, dan krijgt u daar een recept voor.
- Piercings/sieraden: u mag tijdens de operatie geen piercings en andere sieraden dragen. Laat deze thuis.
- Vervoer en opvang: na de operatie mag u niet alleen naar huis. Ook als u met de taxi of het openbaar vervoer naar huis gaat, moet u begeleiding hebben. Als u met eigen vervoer naar huis gaat mag u niet zelf rijden. Daarnaast mag u de eerste 24 uur niet alleen zijn.
- Bezoek en begeleiding: er mag voor en na de operatie maar 1 persoon bij u zijn. Die moet ouder dan 16 zijn. Kinderen onder de 16 mogen dus niet langskomen. Een uitzondering is soms mogelijk na overleg.
Bij sommige operaties is het volgende belangrijk:
- Menstrueren: soms mag u niet ongesteld zijn. Of kan de operatie alleen doorgaan als u in de 2e week van uw menstruatiecyclus zit. Als dit zo is, staat dit in de afspraakbrief.
- Ochtendurine: soms moet u uw plas van die ochtend meenemen. Dit staat dan in de afspraakbrief.
- Krukken: soms moet u krukken meenemen. Als dit zo is, staat dit in de afspraakbrief. Krukken kunt u via de thuiszorg regelen.
- Neem een brillenkoker, lenzenbakje en vloeistof en/of een bakje voor uw gebitsprothese mee. U mag namelijk tijdens de operatie geen bril, lenzen en gebitsprothese dragen.
Meenemen
Neem in elk geval mee:
- Uw ziekenhuispasje.
- Een geldig identiteitsbewijs (paspoort, identiteitskaart, vreemdelingendocument of rijbewijs).
- Medicijnen die gebruikt, in de originele verpakking.
U blijft een tijdje in het ODBC. Als u wilt, kunt u bijvoorbeeld makkelijk zittende kleding, toiletartikelen, iets te lezen of muziek meenemen.