• Home
 • Contact
 •  NL 
 • Login medewerkers
 • mijnUMCG

Glaucoom: OcuDrive

Print 

​​Glaucoom is een oogziekte waarbij delen van het gezichtsveld worden aangetast. Het gezichtsveld is dat wat u ziet zonder dat u uw hoofd of ogen beweegt. Glaucoom is een ziekte die zich langzaam ontwikkelt. Meestal zijn mensen er niet van bewust dat ze het hebben. Ze krijgen pas in een laat stadium klachten. Voor het vaststellen van glaucoom is een zogenaamd gezichtsveldonderzoek belangrijk. Hierbij kijkt iemand in een bol waarin zwakke lichtjes op verschillende plaatsen verschijnen.

Wettelijke eisen deelnemen aan verkeer

De wet stelt eisen aan hoe goed verkeersdeelnemers kunnen zien. Een deel van die eisen gaat over het gezichtsveld. Maar het meten van het gezichtsveld vraagt uithoudingsvermogen, concentratie en een snelle reactie. Vooral ouderen hebben glaucoom. Maar: juist ouderen worden sneller moe en kunnen zich moeilijker concentreren. En ze zijn minder snel. Dit zorgt ervoor dat het moeilijker is om het gezichtsveld goed te onderzoeken.

Er zijn eisen voor de cognitie. Cognitie staat voor mentale processen zoals problemen oplossen, informatie verwerken, leren en denken. Hiervoor worden normaal gesproken neuropsychologische tests gebruikt. Ook deze tests kunnen voor sommige ouderen lastig zijn. En deze tests duren vaak lang.

Wat onderzoeken we?

Omdat het onderzoeken van rijgeschiktheid van ouderen erg lastig kan zijn, zoeken we naar een manier om dit beter te doen. En naar een manier die plezieriger is voor de patiënt. Dit onderzoek bestaat uit 3 delen.

Dit doen we met een nieuw apparaat: de Ocusweep (afbeelding 1), en met een aantal bekende neuropsychologische tests. We testen ook de manier waarop iemand autorijdt zal in een rijsimulator (afbeelding 2). In dit onderzoek kijken we naar de relatie tussen de tests en hoe iemand rijdt in de rijsimulator.


 

Wie kan er meedoen?

Voor dit onderzoek zoeken we mannen en vrouwen die:

 • 65 jaar of ouder zijn
 • Nederlands spreken
 • autorijden
 • een geldig rijbewijs hebben
 • geen neurologische or motorische stoornissen hebben, zoals een tremor, verlammingen, de ziekte van Parkinson en een CVA.

Er zijn 2 groepen: ‘gezonde’ deelnemers zonder oogaandoening en deelnemers met glaucoom. Voor beide groepen zoeken we 30 deelnemers. De gezonde deelnemers hebben geen oogaandoeningen, zoals een cataract, maculadegeneratie en diabetische retinopathie. Een bril of lenzen is geen probleem, een cataractoperatie in het verleden ook niet.

Hoe verloopt het onderzoek?

Als u meedoet, komt u naar de testlocatie in Groningen of Leeuwarden. Eerst bepalen we of u kunt meedoen. De onderzoeker doet een snelle test om te controleren of u scherp genoeg ziet om auto te mogen rijden. Ook vraagt de onderzoeker of u oogziekten, motorische stoornissen en neurologische stoornissen heeft of heeft gehad.

Daarna:

 • doet u een aantal neuropsychologische tests, op de computer en met pen en papier. Dit doen we om te kijken hoe scherp u ziet en hoe snel u reageert. U hoeft geen ervaring met computers te hebben. Dit duurt ongeveer 1 uur.
 • doet u een aantal visuele tests op de Ocusweep. Net als bij een gezichtsveldonderzoek lichten er lampjes op en moet u op een knop drukken als u een lampje ziet. Dit duurt ook ongeveer 1 uur.
 • doet u een aantal ritten in de rijsimulator. Die bestaat uit een stoel, stuur en pedalen en schermen die een filmpje laten zien van veelvoorkomende situaties tijdens het autorijden. Dit duurt ongeveer 45 minuten.

Deze tests duren samen ongeveer 2 uur en 45 minuten. Er zijn pauzes tussen de tests door. Het hele onderzoek duurt in totaal ongeveer 3,5 uur.

Wat gebeurt er na het onderzoek?

Na het bezoek aan de testlocatie bent u klaar met het onderzoek. Het onderzoek is geen keuring en heeft geen gevolgen voor uw rijbewijs.

Wanneer kunt u beginnen aan de studie?

Als u laat weten dat u interesse heeft in het onderzoek, sturen we u een informatiepakket. Hierin zit onder meer een toestemmingsformulier. Als u het toestemmingsformulier heeft teruggestuurd, bellen wij u binnen 2 weken om een datum te plannen.

Is er een vergoeding?

Voor deelname aan dit onderzoek krijgt u een VVV-cadeaukaart van 20 euro en eventueel een reiskostenvergoeding. Voor de auto is dit 19 cent per kilometer, en voor het openbaar vervoer en een taxi de kosten die u heeft gehad.

Wilt u meedoen aan dit onderzoek? Kijk dan eerst of u voldoet aan de voorwaarden onder het kopje ‘Wie kan er meedoen’. Als dat zo is, kunt u mailen naar Contact​.​ U krijgt d​an binnen 2 werkdagen een reactie van ons.

In het informatiepakker zit ook een korte vragenlijst met vragen over uw rijervaring en rijgedrag. Het invullen duurt ongeveer 15 minuten. Deze ingevulde vragenlijst neemt u mee naar de testdag of stuurt u mee met het toestemmingsformulier.​

 

Aanmelden voor Ocudrive onderzoek