• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Achtergrond van het onderzoek

Print 

Steeds meer mensen worden ouder en hoewel de meeste mensen in goede gezondheid ouder worden, kan dit ook anders. Veel ouderen voelen zich somber en dit kan de kwaliteit van leven verminderen. Somberheid gaat vaak samen met een minder flexibele geest, ook wel cognitieve flexibiliteit genoemd. Als u een grote cognitieve flexibiliteit heeft, bent u goed in wisselen tussen verschillende taken en in u aanpassen aan een veranderende omgeving. Onderzoek suggereert dat een lagere cognitieve flexibiliteit effect heeft op het ontstaan en aanhouden van somberheid. Daarom kan het verbeteren van de cognitieve flexibiliteit erg belangrijk zijn. 

Ouder worden gaat daarnaast vaak samen met een minder goed denkvermogen (bv. aandacht, concentratie, geheugen), ook wel cognitieve achteruitgang genoemd. Hoewel lichte cognitieve achteruitgang deel uitmaakt van normale veroudering, lijken sommige mensen hier meer en eerder last van te hebben dan anderen. Het kan zijn dat mensen die niet zoveel last hebben van cognitieve achteruitgang de veranderingen beter op kunnen vangen, ze hebben als het ware meer reserves waardoor de achteruitgang minder opvalt. Deze reserves kunnen worden opgebouwd door bepaalde levenservaringen, zoals iemands (vroegere)beroep, opleiding, inkomen en verschillende vrijetijdsactiviteiten. 

Onderzoek lijkt erop te wijzen dat het leren van een nieuwe ingewikkelde vaardigheid een positieve effect kan hebben op je denkvermogen. Ook weten we van onderzoek dat het spreken van meerdere talen, het spelen van een instrument en kunstzinnigheid beschermend kunnen zijn tegen dementie en cognitieve stoornissen. 

Met dit onderzoek willen we weten of een muziekinstrument leren spelen, een taal leren, of het ontwikkelen van creativiteit op latere leeftijd ook positieve effecten heeft op iemands reserves, denkvermogen en stemming. Bij deelname aan dit onderzoek kunt u daarom gratis meedoen aan één van onze cursussen​.

Volg ons op sociale mediaFacebook