• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Achtergrond van het onderzoek

Print 

​​Steeds meer mensen worden ouder en hoewel de meeste mensen in goede gezondheid ouder worden, kan dit ook anders. Veel ouderen ervaren depressieve symptomen, wat bijdraagt aan een verminderde kwaliteit van leven. Depressie wordt vaak vergezeld door een minder flexibele geest, ook wel cognitieve flexibiliteit genoemd. Cognitieve flexibiliteit is de vaardigheid om anders te denken, te wisselen tussen verschillende taken, en  u  continu aan een veranderende omgeving aan te passen. Er wordt gedacht dat een lagere cognitieve flexibiliteit bijdraagt aan het ontstaan en aanhouden van depressieve klachten. Het verbeteren van de cognitieve flexibiliteit zou daarom van groot belang kunnen zijn. 

Een ander veelvoorkomend probleem bij ouderen is dat ouder worden bij iedereen, uiteindelijk, gepaard gaat met achteruitgang in het denken, ook wel cognitieve achteruitgang genoemd. Hoewel lichte cognitieve achteruitgang deel uitmaakt van normale veroudering, lijken sommige mensen hier meer en eerder last van te hebben dan anderen. Het kan zijn dat de mensen die niet zoveel last hebben van cognitieve achteruitgang de veranderingen beter op kunnen vangen, ze hebben als het ware meer reserves waardoor de achteruitgang minder opvalt. Deze reserves kunnen worden opgebouwd door bepaalde levenservaringen, zoals iemands (voormalige)beroep, opleiding, inkomen en verschillende vrijetijdsactiviteiten. 

Onderzoek lijkt erop te wijzen dat ook als we op latere leeftijd nog actief is, dit positieve effecten kan hebben op het denkvermogen en stemming. Zo lijken het volgen van een cursus digitale fotografie, puzzelen en het doen van hersenspelletjes op de computer een positieve invloed te hebben. Met dit onderzoek willen we de positieve invloed van drie andere soorten activiteiten onderzoeken en vergelijken, namelijk muziek leren spelen, creatief bezig zijn en een taal leren. We hopen erachter te komen welke activiteit de meest positieve invloed heeft op iemands reserves, denkvermogens en stemming.

Volg ons op sociale mediaFacebook