• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

UMCG update Covid-19 deel 2

Print 
17 juli 2020

​Bron: UMCG update Raad van Bestuur, juni juli 2020

Versoepeling maatregelen

Omdat er weinig besmettingen in het Noorden en de rest van het land zijn, kunnen er maatregelen worden versoepeld. Patiënten mochten al twee bezoekers per dag ontvangen, maar ze hoeven nu niet meer om de beurt te komen. Ze mogen tegelijkertijd komen als ze 1.5 meter afstand kunnen bewaren tot de patiënt. Dit geldt ook voor het Beatrix Kinderziekenhuis. Ouders mochten al samen bij hun kind op bezoek komen, maar nu mogen beide ouders ook mee naar een afspraak op de polikliniek.
Als het aantal besmettingen laag blijft en het screenings- en contactonderzoek tot vroege opsporing en indamming van het virus leidt, kunnen er meer maatregelen worden versoepeld. De kaders waarbinnen dit gebeurt zijn:

  • de 1,5 meterregel blijft van kracht
  • handhygiëne wordt toegepast
  • landelijk beleid is de basis (reizen, bijeenkomsten, thuiswerken, horeca)
  • niet werken met klachten, tenzij
  • mensbewegingen beperken
  • digitaal overleggen is de norm

Aanpassingen telefonische screening van patiënten

Patiënten die vanaf 6 juli een poliklinische afspraak hebben, worden niet meer vooraf gebeld; er vindt dus geen telefonische screening meer plaats. Aan de poliklinische afspraakbrief is een alinea toegevoegd waarin staat dat een patiënt twee dagen voordat de poliklinische afspraak plaatsvindt, contact moet opnemen als hij/zij luchtweg- of verkoudheidsklachten heeft of last heeft van kortademigheid of koorts. Bij de afspraak in mijnUMCG komt dezelfde aanvullende tekst te staan; dit staat ook zo op de UMCG-website. Het uitsturen van het coronavirus screeningsformulier via mijnUMCG aan de patiënt is uitgezet, en het stroomschema op docportal is aangepast.
Voor patiënten die opgenomen worden, blijft het zoals het is. De medewerker Medische Administratie belt een of twee dagen van te voren met deze patiënt en doet de telefonische Covid-screening. Aansluitend wordt het formulier ingevuld in het EPD.

Screening bij ingangen gestopt

In de afgelopen periode vonden bij de UMCG-ingangen controles plaats van alle bezoekers. Deze controles zijn nu gestopt; er staan dus geen medewerkers of vrijwilligers in oranje hesjes bij de ingangen. Bezoekers moeten wel de handhygiëne blijven toepassen. In de praktijk blijkt dat bezoekers de aangebrachte looproutes naar de handpompjes met desinfectiemiddel volgen en dat zij allemaal hun handen desinfecteren. 

Aantal testen en besmettingen

In de afgelopen week zijn in totaal 496 patiënten getest op het coronavirus; niemand testte positief. Er zijn in totaal 114 medewerkers getest; ook onder hen gelukkig geen positieve uitslagen.

Hoeveel coronatesten voert het UMCG uit?

In onderstaande tabel kunt u zien hoeveel coronatesten tot nu toe door het UMCG zijn uitgevoerd voor de GGD, voor medewerkers van het UMCG en het Martini Ziekenhuis, en voor het project Back to school.