• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

UMCG update Covid-19

Print 
20 april 2020

Voorzichtig verder faciliteren van noodzakelijke zorg (15 april 2020)

Op dit moment zit het UMCG nog steeds in de fase van het indammen. Daarvoor zijn zo weinig mogelijk patiëntbewegingen noodzakelijk. Toch wordt gekeken naar hoe we de noodzakelijke zorg voorzichtig kunnen faciliteren. Dat doet de werkgroep medische zorg door met afdelingen in gesprek te gaan over de mogelijkheden voor deze week en volgende week. Op geleide van het aantal COVID-besmettingen in de regio wordt de balans tussen COVID-zorg en noodzakelijke zorg de komende periode in de gaten gehouden.

Huisartsen gaan ‘verborgen’ COVID-19-sterfgevallen registreren (15 april 2020)

Via een landelijk systeem gaan huisartsen ‘verborgen’ COVID-19-sterfgevallen
registreren. Eén van de coördinatoren van het project is huisarts Marco Blanker, universitair hoofddocent bij het UMCG. Het doel is om beter zicht te krijgen op kwetsbare patiënten die in overleg tussen patiënt en huisarts, niet meer naar het ziekenhuis worden gestuurd. Ook kan er zo een beter beeld ontstaan van het daadwerkelijk aantal overleden coronapatiënten in Nederland. Waarschijnlijk worden de volgende week de eerste resultaten gepubliceerd. Maandag bracht de NOS het nieuws dat huisartsen via een landelijk systeem ‘verborgen’ coronadoden gaan registreren. Het initiatief komt van de vakgroepen Huisartsgeneeskunde van verschillende universiteiten. Eén van de coördinatoren van het project is huisarts Marco Blanker, als universitair hoofddocent verbonden aan het UMCG.

Huisartsen leveren veel zorg aan niet-geteste patiënten waarvan ze een sterk vermoeden hebben dat ze COVID-19 hebben. Vanaf deze week kunnen huisartsen deze patiënten op Zorgdomein.nl registreren. Met het project willen de huisartsen beter zicht krijgen op kwetsbare patiënten die in overleg tussen patiënt en huisarts niet meer naar het ziekenhuis worden gestuurd. ‘Elke huisartsenpraktijk heeft nu een eigen lijstje, die moeten we als beroepsgroep samenbrengen’, stellen de huisartsen in hun persbericht.

Doordat ook met terugwerkende kracht cijfers van overleden patiënten kunnen worden geregistreerd, ontstaat er een beter beeld van het daadwerkelijk aantal overleden coronapatiënten in Nederland. ‘De oproep om hun data te delen, is via verschillende kanalen naar huisartsen uitgegaan’, vertelt Marco Blanker. ‘We verwachten volgende week de eerste resultaten te kunnen publiceren.’

Hoe zit het met de coronatesten? En wat als je besmet bent geweest? Er is veel te doen om ons testbeleid (15 april 2020)

Het is anders dan in de rest van Nederland. Arts-microbioloog Alex Friedrich legt in dit filmpje uit wanneer wij een patiënt of medewerker testen, en waarom we dat op deze manier doen. En hoe zit het als je besmet bent geweest met het virus, maar nu weer bent hersteld? Moet je je dan nog steeds aan alle maatregelen houden, en ben je dan immuun? In dit filmpje geeft Alex de antwoorden.

UMCG mededeling naar verwijzers en patiënt in  Zorgdomein

Belangrijke informatie rondom COVID-19 bericht voor verwijzers op Zorgdomein
UMCG (Universitair Medisch Centrum Groningen) meldt:
Door het coronavirus worden veel poliklinische bezoeken omgezet naar een afspraak op afstand (telefoon of beeld). We bellen patiënten voor het bezoek. Alle noodzakelijke zorg gaat door, ook de psychiatrische acute- en crisiszorg!
Dit verloopt via de normale communicatiekanalen. Uit uw verwijsbrief proberen we een juiste inschatting te maken wie met welke urgentie moet worden gezien. Als u vindt dat wij niet de juiste keuze maken, neem dan alstublieft contact op met de betreffende afdeling!

Belangrijk bericht over Coronavirus bericht voor patiënten op Zorgdomein
UMCG (Universitair Medisch Centrum Groningen) meldt:
Deze virus uitbraak heeft grote invloed op de wachttijd van uw afspraak. Op basis van informatie van de verwijzer beoordelen we wanneer de afspraak kan plaatsvinden, dit kan langere tijd in beslag nemen. Het kan zijn dat wij u hiervoor bellen. Lees de laatste informatie op de website van het UMCG.

Stand van zaken Covid UMCG

De meest actuele situatie staat altijd op de Corona pagina van het UMCG.

Lees ook het verwijsnieuws 8 april 2020.