• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Stoppen met roken: Very Brief Advice (VBA)-project, meer patiënten op uw spreekuur?

Print 
26 november 2020

​Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), Martini Ziekenhuis (MZH) en Verslavingszorg Noord Nederland (VNN) willen rookvrije organisaties zijn als onderdeel van de lange termijn doelstelling om een rookvrije generatie te bewerkstelligen. In dat kader is het belangrijk dat rokende patiënten/cliënten worden aangemoedigd om te stoppen met roken.

Onderzoek naar barrières om te stoppen met roken in de zorg toont aan dat hoewel 70% van de rokers wil stoppen, minder dan de helft van hen daadwerkelijk een stoppoging onderneemt en dat bij minder dan een kwart van de stoppogingen bewezen effectieve stoppen-met-roken-interventies worden ingezet.

Om rokende patiënten/cliënten te motiveren om een poging te doen om te stoppen met roken krijgen alle behandelaren van het UMCG, het MZ en VNN een instructie over hoe ze het gesprek aan kunnen gaan met patiënten over stoppen met roken. Het is de bedoeling dat bij ieder consult met een rokende patiënt het Very Brief Advice (VBA) wordt gegeven. 

Het 'Very Brief Advice' is een bewezen effectieve methode. Het advies duurt gemiddeld 30 seconden. Bij deze methode wordt eerst vastgesteld of een patiënt rookt en als dat zo is, dan wordt de roker op een positieve manier geadviseerd te stoppen met roken. Hiervan wordt een notitie in het EPD gemaakt. Indien gewenst wordt direct verwezen naar een (effectief gebleken) stoppen-met –roken behandeling binnen of buiten het ziekenhuis.

Indien een patiënt aangeeft een stoppoging te willen doen zal er in de meeste gevallen een verwijzing naar de huisarts plaatsvinden. Dat betekent dat er in de komende maanden, vanaf het voorjaar 2021, meer patiënten op uw spreekuur kunnen komen met de vraag om hulp bij het stoppen met roken.

He​eft u hier vragen over dan kunt u naar verybriefadv​Contact mailen.​​