• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Nieuwe techniek mammografisch onderzoek

Print 
10 februari 2020

​​​​Een mammografisch onderzoek is nog steeds de eerste keus van techniek in het opsporen van borstkanker. Op een mammografie opname kan vet en klierweefsel in de borst worden onderscheiden. Meestal zijn ook afwijkingen in de borst te zien, mits deze niet schuil gaan achter het klierweefsel. Een borsttumor wordt meestal als ‘witte vlek’ op het mammogram weergegeven, ook (dens) klierweefsel wordt wit afgebeeld waardoor h​et dus moeilijk is om de tumor te onderscheiden van de omgeving. Voor vrouwen met dens klierweefsel is de sensitiviteit van een mammogram dan ook lager dan voor vrouwen met hoofdzakelijk vetweefsel in de borst. 

Sinds september 2018 is de afdeling radiologie in het UMCG in het bezit van een mammografie toestel, namelijk de Siemens Mammomat Revelation. Dit mammografie toestel heeft de mogelijkheid om een Tomosynthese te maken. De borst wordt hiervoor op dezelfde manier samengedrukt zoals bij een gewone mammografie opname. Echter de Tomosynthese opname duurt langer (ca.20 sec). Tijdens deze opname beweegt de buis over een hoek van 50° en maakt hiermee 25 opnamen. Met al deze opnamen berekent de computer een ‘3D’ beeld. Uiteindelijk wordt de borst in slices van 1 millimeter weergegeven wat een nauwkeurige detectie van afwijkingen mogelijk maakt. De radioloog bekijkt deze opname namelijk beeld per beeld op de computer. Deze opnametechniek biedt het voordeel dat borstafwijkingen die anders verborgen blijven achter het (klier)weefsel, gemakkelijker en in een eerder stadium ontdekt kunnen worden. Uit recent Zweeds onderzoek (Malmö Breast Tomosynthesis Screening Trial) blijkt dat er 20-30% meer gevallen van borstkanker worden ontdekt middels Tomosynthese. In het UMCG wordt daarom standaard bij alle vrouwen een Tomosynthese gemaakt.

Ook is dit mammografie toestel uitgerust met speciale compressieplaten (plaat die op de borst drukt) die zich meer naar de anatomie van de borst vormen en zodoende prettiger aanvoelen. Daarnaast beschikt het apparaat over een slimme meettechniek die ervoor zorgt dat bij elke patiënt automatisch de optimale compressie wordt gegeven. Dit alles om ervoor te zorgen dat het Tomosynthese onderzoek als minder vervelend wordt ervaren. 

De hoeveelheid Röntgenstralen die wordt toegediend is erg laag en niet schadelijk voor de gezondheid. Van beide borsten (ook al zijn de klachten eenzijdig) wordt altijd in 2 richtingen een opname gemaakt.

Omdat deze nieuwe techniek (Tomosynthese) meer borstkanker opspoort wordt in het UMCG een screenend echografische onderzoek, waarvan de sensitiviteit veel lager is, niet uitgevoerd. Als patiënten geen Tomosynthese onderzoek willen ondergaan kunnen wij alleen volstaan met een echografisch onderzoek op de plek van de klachten.