• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Extra verwijsnieuws in verband met de nationale BCG studie

Print 
22 oktober 2020

​​Beste huisarts, geachte collega,​

Graag willen we jullie via deze weg informeren over een nieuwe, landelijke BCG-vaccinatie studie (BCG-PRIME) die loopt in het UMC Groningen en Martini Ziekenhuis. 

Patiënten van uw praktijk komen ook in aanmerking voor inclusie. Hieronder een korte samenvatting van de studie, en wat er van jullie verwacht wordt.

Doel BCG-PRIME

BCG-PRIME gaat het effect van BCG-vaccinatie onderzoeken op het voorkomen van luchtweginfecties en COVID-19 bij kwetsbare ouderen. De hypothese is dat BCG een boost aan het immuunsysteem geeft en dat daarmee het lichaam minder vatbaar is voor luchtweginfecties en COVID-19. Patiënten worden gerandomiseerd voor het krijgen van BCG of placebo vaccinatie. Na inclusie worden zij 3-6 maanden per app of telefoon vervolgd om te kijken naar het optreden van infecties.​

Populatie

Inclusie: patiënten van 60 jaar en ouder die een chronische ziekte hebben waarvoor ze in het ziekenhuis onder controle zijn of recent een grote OK hebben ondergaan; of recent met ontslag zijn gegaan uit het ziekenhuis.

Exclusie: koorts afgelopen 24u, actieve infectie, immuun-gecompromitteerd, voorgeschiedenis tuberculose, doorgemaakte bewezen COVID-19

Wat verwachten we van jullie?

Wij vragen u om deze patiënten op de hoogte te stellen van de studie, en te verwijzen naar het studieteam van het UMC Groningen of Martini Ziekenhuis voor meer informatie. Als patiënt aan de studie wil deelnemen, worden zij ingepland voor een bezoek op de studie-polikliniek op een later moment.

Bij vragen kunnen jullie altijd contact opnemen met het BCG-PRIME studie team:

UMC Groningen: via dr. K.D.F. Lensen (Contact) of dr. D.F. Postma (Contact), internist-infectiologen,   of via 06 2564 7379 of de centrale van het UMCG (050 361 6161).

Martini Ziekenhuis: via H. Kramer, longarts (Contact) of Ellen Rusch, studiecoördinator, (Contact), of via Contact. Telefonisch kan via 050-5245201.

Of met Bert Tent, transmuraal huisarts Contact 06-53907551​

Zie ook UMCG persbericht: https://www.umcg.nl/NL/Zorg/Nieuws/Paginas/prime-onderzoek.aspx