• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Oproep voor huisartsen: doe mee aan onderzoek naar hypnose bij kinderen met buikpijn

Print 
16 juli 2021

​Wat houdt het onderzoek in?

Functionele buikpijn is een veelvoorkomende klacht bij kinderen in de huisartsenpraktijk. Een huisarts ziet per jaar ongeveer 10 nieuwe kinderen in de leeftijd van 7-18 jaar met functionele buikklachten. Bijna de helft van de kinderen ervaart een jaar na het huisartsenbezoek nog klachten in het dagelijks functioneren. In de tweede lijn blijkt zelfhypnose door middel van luisteroefeningen effectief, maar in de eerste lijn is hier geen bewijs voor. Ons doel is om de effectiviteit van zelfhypnose als thuisbehandeling in aanvulling op reguliere huisartsenzorg (interventiegroep) te vergelijken met het effect van enkel reguliere huisartsenzorg (controlegroep) bij kinderen van 7-18 jaar met functionele buikpijn. Hiervoor zoeken wij enthousiaste huisartsen!

Dit is een gerandomiseerd klinisch onderzoek met een totale follow-up van 12 maanden. Kinderen in de interventiegroep zullen gedurende 3 maanden, 5 dagen per week, 15-20 minuten per dag zelfhypnose volgen via een online website. Kijk voor meer informatie op www.info.zelfhy.nl.

Waarom belangrijk?

Zelfhypnose kan kinderen in hun vertrouwde thuisomgeving helpen om te leren gaan met hun buikpijn. Vroegtijdige implementatie kan leiden tot een betere prognose van de functionele buikpijn, waardoor mogelijk minder verwijzingen naar de tweede en derde lijn nodig zijn.

Wat vragen we van de huisartsenpraktijk?

  • Eenmalige startbijeenkomst in uw praktijk over het onderzoek (ca. 30 minuten).
  • Kinderen werven tijdens consult door inclusieformulier in te vullen, en informatiebrief mee te geven aan kind en ouder.

Interesse?

Bent u huisarts en wilt u meer informatie ontvangen of heeft u interesse in deelname, neem dan contact op met Ilse Ganzevoort via Contact of 06 53 44 52 06.