• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

De INFLAME-studie: door verbetering kennis en specifieke behandelingen naar een betere prognose van inflammatoir mammacarcinoom

Print 
22 september 2015

Inflammatoir mammacarcinoom komt zelden voor, en treft in Nederland vermoedelijk rond de 100 patiënten per jaar. Deze vorm van borstkanker komt voor bij relatief jonge patiënten en kent een agressiever beloop dan andere vormen van borstkanker. Een specifieke, op de kenmerken van inflammatoir mammacarcinoom gerichte behandeling is niet voorhanden. Bovendien presenteert de ziekte zich vaak atypisch, met een beeld dat meer op een infectie lijkt dan op kanker. Dit kan bij zowel patiënten als professionals in alle lijnen van de gezondheidszorg zorgen voor vertraging in het diagnostische traject. Essentieel voor verbetering van vooruitzichten van patiënten met deze zeldzame ziekte is verbetering van kennis, inzicht en alertheid bij professionals en patiënten.

Gemeenschappelijke aanpak

Daarom willen we u graag informeren over het multidisciplinaire Nederlandse INFLAME initiatief (geïnitieerd vanuit UMCG, in samenwerking met AvL, Erasmus MC, Borstkanker Onderzoeksgroep BOOG, en ondersteund door KWF-Alpe d’HuZes). Hierin wordt met huisartsen en patiëntgeledingen een prospectieve registratie en biobank voor inflammatoir mammacarcinoom opgezet. De Nederlandse setting leent zich uitstekend voor dit soort onderzoek, door goede samenwerkingsverbanden en registraties.

De INFLAME studie is in januari 2015 van start gegaan, met de inclusie van de eerste patiënte vanuit het UMCG. Het is de bedoeling om in de eerste jaren in heel Nederland 200 patiënten te includeren om  klinische data en tumorweefsel te verzamelenl. Door het correleren van klinische- pathologische en moleculaire gegevens wordt de basis gelegd voor het vervolgdeel met een specifiek op inflammatoir mammacarcinoom gerichte behandel studie bij 48 patiënten, waarbij een statine aan standaard preoperatieve systeemtherapie wordt toegevoegd.

Zeldzame ziekte vereisen een gemeenschappelijke aanpak, en de INFLAME studie hoopt aan een gemeenschappelijke aanpak van inflammatoir mammacarcinoom bij te dragen. Voor vragen (klinisch, over de studie, over nascholing, of andere vragen): dr. Carolien Schröder, internist-oncoloog (050-3612821, of Contact of Contact).