• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

UMCG test vóór zwangerschap kans op krijgen ernstig ziek kind

Print 
29 juni 2018

​Vanaf half mei  2018 is het voor alle stellen in Nederland mogelijk om via zes hiertoe getrainde huisartsen een DNA-dragerschapstest te doen. Deze test maakt het voor stellen mogelijk om al vóór de zwangerschap te laten onderzoeken of er een verhoogde kans is op het krijgen van een ernstig ziek kind.

De DNA-dragerschapstest onderzoekt dragerschap van zeventig ernstige erfelijke ziektes. Deze ziektes zijn aangeboren of beginnen op jonge leeftijd. Ze leiden tot ernstige lichamelijke problemen en verstandelijke beperkingen veroorzaken soms pijn, zijn moeilijk of niet behandelbaar en kunnen leiden tot vroeg overlijden.

De DNA-dragerschapstest is, in het kader van wetenschappelijk onderzoek, in 2016 al  aangeboden aan vrouwelijke patiënten tussen 18 en 40 jaar van een aantal speciaal hiervoor getrainde huisartsenpraktijken in Noord-Nederland. De resultaten van dit onderzoek laten zien dat het aanbieden van de test door de huisarts haalbaar en verantwoord is. De getrainde huisartsen konden in een korte tijd goede voorlichting geven over de test, de informatie werd door de stellen goed begrepen en er zijn geen aanwijzingen dat het aanbieden van de dragerschapstest sterke gevoelens van angst en ongerustheid opriep.

In totaal zijn 130 stellen bij hun huisarts geweest om deelname aan de dragerschapstest te bespreken en hebben 117 stellen de test gedaan. Uit deze aantallen is af te leiden dat ongeveer 1 op de 7 stellen met een kinderwens de test zou doen wanneer deze (kosteloos) aangeboden zou worden.

Stellen die een dragerschapstest willen, kunnen nu terecht bij zes  huisartsenpraktijken in Noord-Nederland die ervaring hebben met dit aanbod. Dat kan ook als zij geen patiënt van deze huisartsen zijn. U kunt uw eigen patiënten dus doorverwijzen naar deze zes huisartsen, mochten zij interesse hebben. De test kost 950 euro per paar en wordt nog niet vergoed door de ziektekostenverzekering. Op termijn kunnen meer huisartsen en ook verloskundigen de DNA-dragerschapstest gaan aanbieden, nadat zij hiertoe opgeleid zijn. Mocht u hier interesse in hebben of meer informatie willen, dan kunt u contact opnemen met Mirjam Plantinga, via Contact.

Meer informatie over de dragerschapstest is te vinden op www.dragerschapstest.umcg.nl