• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Slik foliumzuur als/voor je zwanger wilt worden

Print 
13 februari 2013

Slikken van foliumzuur is van groot belang voor alle vrouwen die zwanger willen worden. Door het innemen van foliumzuur kunnen bij de baby aangeboren aandoeningen als open ruggetje (spina bifida) en open schedel (anencefalie) worden voorkomen. Om een maximaal beschermende werking van foliumzuur te hebben, moeten vrouwen al foliumzuur gebruiken vóór de conceptie. Recentelijk is in Noord-Nederland een onderzoek gestart naar de beschermende werking van een hogere dosis foliumzuur. Het onderzoek kijkt ook naar eventuele nadelige effecten van het innemen van foliumzuur. Het onderzoeksteam heeft behoefte aan een groot aantal deelnemende vrouwen.

Onderzoek 

Het is bekend dat foliumzuur (vitamine B11) inname vóór en tijdens het eerste deel van de zwangerschap een 50-70% bescherming biedt tegen het ontstaan van een open ruggetje (spina bifida). De afgelopen twintig jaar zijn aanwijzingen gevonden dat het beschermende effect van foliumzuur groter is bij een hogere dosering.  Foliumzuur beschermt ook  tegen andere aangeboren aandoeningen, zoals hartafwijkingen. Volgens recente onderzoeken zou foliumzuurgebruik later in de zwangerschap, na de eerste drie maanden, mogelijk een gunstige effect hebben op het voorkómen van zwangerschapsvergiftiging en vroeggeboorte.

Onderzoek kijkt ook naar nadelige effecten. Naast bekende voordelen van het slikken zijn er onderzoeken die aanwijzingen hebben gevonden, dat bepaalde ziekten vaker voorkomen wanneer moeders foliumzuur hebben geslikt.   Astma  is een van de ziekten waar naar gekeken wordt in het onderzoek.. Miskramen komen niet vaker voor bij foliumzuurgebruik, blijkt uit onderzoek. Het FoliumzuurExtra Onderzoek in Noord-Nederland, is er op gericht de vragen die er nog zijn over foliumzuur te beantwoorden. Doel van het onderzoek is een afgewogen advies aan aanstaande moeders  te geven.

Noord-Nederland

Deelname aan het FoliumzuurExtra Onderzoek staat open voor alle vrouwen in de regio Noord-Nederland (Friesland, Groningen en Drenthe) die zwanger willen worden. Deelnemende vrouwen  krijgen via hun apotheek foliumzuurtabletten verstrekt. FoliumzuurExtra is een onderzoek van het EMGO+ VUmc, EUROCAT en Farmaco-epidemiologie van UMC Groningen, en Mediclara Projects BV. Het onderzoek wordt gefinancierd door ZonMw. 

Kijk voor meer info op onderstaande website.