• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Dried Blood Spot foto App

Print 
26 november 2018

De DBS (Dried Blood Spot) methode wordt sinds 2016 gebruikt in het UMCG. Hierbij is het mogelijk dat een patiënt door middel van een vingerprikje zelf een bloedmonster maakt door wat bloed op een kaartje te smeren en dit vervolgens met de post naar het lab te sturen. Dit wordt met name door transplantatie patiënten gebruik voor de monitoring van hun nierfunctie en de bloedspiegels van de immunosuppresiva. Transplantatie patiënten slikken levenslang middelen die het immuunsysteem onderdrukken zodat het eigen lichaam het nieuwe orgaan niet afstoot. Te weinig van dit middel innemen betekent afstoting, te veel van dit middel innemen betekent ernstige toxiciteit en bijwerkingen. Het continu manoeuvreren tussen te veel en te weinig gebeurt op basis van bloedspiegelbepalingen. Hierdoor is frequente controle (1x per 3 maanden als minimum) nodig. De bloedspotjes worden thuis afgenomen door de patiënt een week voordat ze de behandelend arts zien.

Het komt vaak voor (12%, n=500) dat een spotje verkeerd wordt afgenomen door de patiënt waardoor analyse niet mogelijk is. Erg jammer voor zowel arts als patiënt dat ze niet over een recente bloedspiegel kunnen beschikken tijdens poli controle. Pas op het lab komt men er achter dat de bloedspot van onvoldoende kwaliteit is. Er is dan niet genoeg tijd om een nieuw bloedspotje af te nemen. Wat nodig is, is dat de patiënt zelf kan beoordelen of een spot goed genoeg is voor analyse. De DBS foto app helpt bij deze beoordeling. Eerst maakt de patiënt een foto van het bloedspotje, laadt de foto in de app en dan vertelt de app of de spot van voldoende kwaliteit is.  We hopen dat de app zorgt voor minder slechte spotjes en dus meer bloedspiegels die op tijd beschikbaar zijn.

Naast transplantatiepatiënten maken verschillende GGZ instellingen gebruik van de DBS methode voor het meten van antipsychotica spiegels. Ook zij kunnen gebruik maken van de DBS foto app.