• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Aanvraag pathologie onderzoek

Print 
17 september 2020

​Geachte huisartsen,

Om uw aanvraag voor pathologieonderzoek in het UMCG goed te laten verlopen, verzoeken wij u het volgende:

Op Zorgdomein kunt u via een 'verwijzing' naar de Pathologie van het UMCG een aanvraag doen voor cytologie, histologie of een obductie.  Het zorgdomein (ZD) nummer wordt bij ontvangst van het materiaal op de afdeling Pathologie aan de digitaal ontvangen aanvraag gekoppeld. Dit heeft als voordeel dat de aanvraag goed leesbaar is en zorgt voor een snellere afhandeling! Wij verzoeken u dan ook via deze weg uw aanvragen in te dienen.

Histologie: een afgenomen biopt/ excisie in een potje met fixatief  (4% formaldehyde oplossing) opvangen. Vermeld naam, geboortedatum van de patiënt en het ZD nummer van de aanvraag op het potje. Bij meerdere inzendingen van 1 patiënt, de potjes nummeren en per inzending de vragen in het aanvraagformulier beantwoorden (max 3 inzendingen per aanvraag, daarboven een nieuwe aanvraag indienen). Print het patiëntenbericht uit en stuur deze mee met het materiaal. Indien bekend, graag het UMCG MDN (patiëntnummer) vermelden op de aanvraag. De digitaal ingevulde aanvraag ontvangen wij direct. Na ontvangst van het materiaal ontvangt u normaal gesproken binnen 5 werkdagen een uitslag (via edifact).

Cytologie: niet cervix materiaal, ongefixeerd in een goed sluitend potje (max 50 ml) verstur​n; cervix uitstrijk (niet BVO BMHK), in een potje met PreservCYt volgens protocol ThinPrep methode; vermeld op het potje de patiëntnaam, geboortedatum en het ZD nummer van de aanvraag.  Print het patiëntenbericht uit en stuur deze mee met het materiaal. Indien bekend, het UMCG MDN (patiëntnummer) vermelden op de aanvraag. De digitaal ingevulde aanvraag ontvangen wij direct. Na ontvangst van het materiaal ontvangt u normaal gesproken binnen 3-10 werkdagen een uitslag (via edifact).

Obductie: Het ingevulde aanvraagformulier eerst printen, ondertekenen i.v.m. toestemming en verklaring van natuurlijke dood en dan meegeven met de patiënt naar het mortuarium. Indien bekend, het UMCG MDN nummer (patiëntnummer) vermelden op de verwijsbrief. U kunt direct na afloop van de obductie een eerste telefonische terugkoppeling en na 6-8 weken het definitieve verslag via edifact verwachten.

 Zie voor aanvullende informatie de onze website: UMCG Pathologie en Medische Biologie.

Bij voorbaat dank,

Medewerkers van de afdeling Pathologie van het UMCG.