• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Minder basiszorg in het UMCG

Print 

​U kunt voor een onderzoek of behandeling niet altijd terecht in het UMCG. Dit heeft te maken met het soort ziekenhuiszorg dat we aanbieden. Er zijn twee soorten ziekenhuiszorg:

  • Basiszorg: eenvoudige onderzoeken en behandelingen, zoals een longfunctieonderzoek, een blindedarm- of liesbreukoperatie.
  • Complexe zorg: dit zijn onderzoeken en behandelingen waar heel specifieke kennis of apparatuur voor nodig is. Zoals de behandeling van zeldzame ziektes of van patiënten die meer dan één aandoening tegelijk hebben.

 

Elk ziekenhuis geeft basiszorg, terwijl complexe zorg alleen door een universitair medisch centrum (UMC) en een paar andere ziekenhuizen wordt aangeboden. Het UMCG richt zich als enig UMC in Noord-Nederland op ingewikkelde diagnostiek en/of behandeling van patiënten met zeldzame of meerdere aandoeningen.

Waarom?

Mensen worden steeds ouder en de mogelijkheden om ziektes te onderzoeken en behandelen, nemen toe. Het aantal patiënten dat complexe zorg nodig heeft, neemt daardoor ook toe. Maar onze capaciteit is niet groot genoeg om iedereen te behandelen. Door de basiszorg over te dragen aan andere ziekenhuizen, maken we ruimte voor de complexe zorg en kunnen we patiënten behandelen die voor deze zorg nergens anders terecht kunnen.

Bent u al bij ons onder behandeling of heeft u meerdere aandoeningen, dan kunt u meestal wel voor basiszorg bij ons terecht.

Samenwerking met andere ziekenhuizen

Het kan zijn dat uw huisarts u voor onderzoek naar een ander ziekenhuis in de buurt verwijst en dat u later voor de behandeling wel naar het UMCG wordt verwezen. Het omgekeerde kan ook. Zo zorgen we er samen met de andere ziekenhuizen voor dat iedereen de best mogelijke zorg op de juiste plek krijgt. Lees meer over regionale samenwerking.

Volg ons op sociale mediaFacebook Volg ons op LinkedIn Twitter Youtube Instagram