• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Hartecho (echocardiografie)

Print 

​​​Als je een hartafwijking hebt, krijg je een afspraak voor het maken van een hartecho. Bij een hartecho wordt je hart op een beeldscherm zichtbaar gemaakt. Op het beeldscherm is dan te zien hoe dik je hartspier is en hoe je bloed in en rond je hart stroomt.

Meestal is het in de kamer waar de hartecho wordt gemaakt, een beetje donker. Hierdoor kan de arts of onderzoeker de plaatjes op het beeldscherm beter zien.

Voor het maken van een hartecho is een speciaal apparaatje nodig, dat lijkt op een microfoon. De arts of onderzoeker doet eerst wat gel op je borstkas. Dit voelt vaak wat koud en plakkerig aan. Daarna rolt de arts langzaam met het apparaat over je borstkast heen en weer. Het is de bedoeling om je hart zo goed mogelijk in beeld te krijgen. 


Dit onderzoek doet geen pijn. Wel moet je proberen zo stil mogelijk te liggen. Meestal duurt het onderzoek een half uur, maar het kan ook wat langer duren. Je kunt een iPod of telefoon met muziek meenemen, dat is vaak wel fijn.

Vragen?​ 

Als je vragen hebt over de hartecho dan kun je die het beste stellen tijdens je afspraak op de polikliniek. Je mag ook bellen met een medewerker van de polikliniek.

Volg ons op sociale mediaFacebook Volg ons op LinkedIn Twitter Youtube Instagram