• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Epilepsie

Print 

Tijdens de tennisles voelde Floortje zich niet lekker en viel ze plotseling op de grond. Ze begon heel erg te trillen en haar lippen werden blauw. Haar vrienden schrokken en renden naar haar toe. Na een paar minuutjes kwam ze bij. Floortje haar tennisleraar vroeg hoe het met haar ging. Ze vertelde dat ze geen pijn had en zelf niets doorhad: ze was bewusteloos geraakt (Als je bewusteloos bent, lijkt het alsof je slaapt. Je reageert alleen niet als iemand je probeert wakker te maken. Je komt vanzelf weer bij en vaak weet je er niks meer van).

Floortje gaat samen met haar moeder naar de huisarts, die haar doorstuurt naar het ziekenhuis. Floortje vertelt aan de dokter wat er is gebeurd op het tennisveld. De dokter denkt dat Floortje misschien een epilepsieaanval heeft gehad. Daarom gaat hij haar onderzoeken. Het onderzoek heet een EEG, hiermee worden je hersenen onderzocht. Je leest hier meer over een EEG .

De uitslag van het onderzoek

Een paar weken later gaat Floortje samen met haar moeder weer naar het ziekenhuis. De dokter vertelt haar dat ze epilepsie heeft. Dit is een aandoening in de hersenen (een aandoening betekent dat een klein deeltje van je lichaam ziek is, of iets anders doet dan normaal).

Een epileptische aanval komt doordat er ineens zo veel informatie naar de hersenen gaat, dat er een soort kortsluiting ontstaat. Je hersenen weten dan niet meer wat ze met die informatie moeten doen en raken in de war.

Door deze kortsluiting raakte Floortje bewusteloos en ging ze erg te trillen. De dokter zegt dat niet iedereen hetzelfde reageert op de kortsluiting. Bij sommige mensen begint alleen het been te trillen, anderen kijken heel lang voor zich uit. Het is bij iedereen anders. Meestal voel je niets van zo'n aanval en kun je na een tijdje alles weer doen. Maar soms val je en raak je gewond of heb je na de aanval nog hoofdpijn. De dokter vertelt Floortje dat een epilepsieaanval altijd stopt.

Om ervoor te zorgen dat Floortje niet weer een epilepsieaanval krijgt heeft ze medicijnen gekregen. Elke dag neemt ze een pilletje. Ook vertelt ze haar juf en haar vrienden dat ze epilepsie heeft. Zo kunnen ze daar rekening mee houden. Maar Floortje mag tijdens de zwemles nooit alleen zwemmen.

Wist je dat  

  •  …één op de 150 mensen epilepsie heeft? Je bent dus niet alleen!
  • … bij sommige mensen epilepsie vanzelf overgaat?
  • … Napoleon Bonaparte, de machtige Franse keizer, ook epilepsie had?
  • … er ook een Klokhuisfilmpje is over epilepsie?

 

Volg ons op sociale mediaFacebook Volg ons op LinkedIn Twitter Youtube Instagram