• Home
 • Contact
 •  NL 
 • Login medewerkers
 • mijnUMCG

Trommelvliesbuisjes krijgen

Print 

De buitenkant van je oor bestaat uit de oorschelp en het begin van de gehoorgang. Dat is het gat in je oor. De gehoorgang loopt naar je trommelvlies. Dat is een dun vlies dat gaat trillen als er geluid door je gehoorgang naar binnen komt.  Bij jou zit er vocht of slijm achter je trommelvlies, waardoor het minder goed kan trillen. Daardoor hoor je minder goed. Om je weer goed te laten horen wordt er een gaatje in je trommelvlies gemaakt. Het slijm of vocht wordt weggehaald en je krijgt een kunststof buisje in het gaatje. Als er weer vocht of slijm achter je trommelvlies gaat zitten kan het door het 'trommelvliesbuisje' weglopen.

Onderzoek door de anesthesist

Nadat je op de polikliniek bent geweest krijg je een afspraak om samen met je ouders naar het spreekuur van de anesthesist te gaan, de slaapdokter. Hij onderzoekt je tijdens de afspraak, omdat je tijdens de operatie een verdoving (narcose) krijgt waardoor je gaat slapen en niets van de operatie merkt. Je kan op verschillende manieren verdoofd worden. De slaapdokter bespreekt de verschillende manieren. Meer informatie over narcose vind je via de link onder aan deze pagina. Meer informatie over de polikliniek vind je via het linker keuzemenu.

Voorbereidingen thuis

Om de operatie zo goed mogelijk te laten verlopen, moet je rekening houden met een aantal dingen:

 • Je mag op de dag van de operatie alleen medicijnen gebruiken die je van de slaapdokter mag nemen.
 • Je mag niet meer eten of drinken vanaf het tijdstip dat je heb afgesproken met de slaapdokter.
 • Je mag op de dag van de operatie geen oorbellen in, ringen om of andere sieraden dragen. Ook mag je geen nagellak op je vingers of tenen hebben.
 • Als je gekozen hebt voor een verdoving met een prik, dan mag je een uur voor de operatie toverpleisters op je handen plakken. Deze pleisters zorgen ervoor dat je niets voelt van de prik.

Er moet ook nog rekening worden gehouden met wat andere dingen. Je ouders weten wat die dingen zijn.

Niet doorgaan operatie

Het kan gebeuren dat de operatie beter niet door kan gaan. De reden kan zijn:

 • Je bent ziek en hebt koorts.
 • Bij jouw thuis of op school is iemand met een besmettelijke ziekte bij je in de buurt geweest.
 • Bijvoorbeeld iemand met mazelen, kinkhoest, rode hond, bof of roodvonk.
 • Je hebt ontstoken wondjes in je gezicht of op je lichaam.

Je ouders moeten dan bellen naar de polikliniek KNO. Ze kunnen dan met de KNO-arts overleggen of de operatie door kan gaan.

De operatie

Wil je weten hoe de dag van de operatie gaat, klik dan op de link Dagbehandeling aan de linkerkant van deze pagina.

Na de operatie

Als je weer wakker wordt, krijg je een bekertje water te drinken. Gaat dat goed, dan krijg je een ijsje en nog meer te drinken.

Na de operatie komen de KNO-arts en de slaapdokter langs om te kijken of je naar huis mag. Je hoort van hem hoe het met je gaat en wat er verder gaat gebeuren.

Weer thuis

Na de operatie mag je de eerste dag niet zomaar alles weer eten. Je mag alleen eten dat je makkelijk kunt verteren, zoals witbrood, yoghurt of vla. De tweede dag mag weer je normaal eten.

Als je erg last hebt van pijn, mag je een zetpil. Dat is een pil die je in je bips krijgt en die ervoor zorgt dat de pijn in je oor minder wordt.

Je mag na drie dagen weer naar school. Zwemmen mag dan nog niet. Je mag twee weken niet zwemmen. Daarna mag je wel weer zwemmen, ook zonder de oordoppen die je voor de operatie in moest hebben.

Na een paar maanden of soms een jaar, groeit het buisje uit het trommelvlies. Het gaatje groeit vanzelf weer dicht. De meeste kinderen hebben daarna geen last meer van hun oren. Het komt soms voor dat iemand weer last krijgt. Je krijgt dan nog een keer buisjes.

Terug naar de polikliniek

Als je naar huis gaat na de operatie, krijg je een afspraak mee voor de controle van de KNO-arts. Je komt daarvoor weer een keer naar de polikliniek. Wil je meer weten over een bezoek aan de polikliniek, klik dan op de link aan de linkerkant van deze pagina.
 

Volg ons op sociale mediaFacebook Volg ons op LinkedIn Twitter Youtube Instagram