• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Spina Bifida (revalideren)

Print 

Wat is Spina Bifida?

Bij kinderen met Spina Bifida zijn de wervels in de rug niet helemaal dicht gegaan tijdens de groei als baby. Dit gebeurt bij andere kinderen als ze nog in de buik van de moeder zitten. Spina bifida wordt ook wel open rug genoemd.

Iedereen heeft een wervelkolom, dit heet ook wel ruggengraat. Je wervels zijn stevig en beschermen de zenuwen. Je zenuwen zitten in een holte tussen de wervels en gaan naar je armen, benen en buik. Zenuwen zorgen er voor dat je kunt voelen en dat je spieren kunnen bewegen. Bij kinderen met Spina Bifida is de ruggengraat niet helemaal dicht gegaan, daardoor zijn de zenuwen beschadigd.

Tom heeft spina bifida en kan daardoor zijn benen en voeten niet goed voelen en bewegen. Plassen en poepen is moeilijk voor Tom. De spieren van zijn blaas en darmen werken niet goed. Als je spina bifida hebt is je hoofd vaak groter. Dit komt omdat het vocht bij je hersenen niet goed wordt afgevoerd. Lopen is vaak moeilijk omdat je minder kracht hebt in je spieren. Je kunt ook pijn hebben aan de onderkant van je rug.

Revalideren

Op locatie Beatrixoord van het Centrum voor Revalidatie, kan een team van verschillende deskundigen Tom helpen. Tom gaat zoveel mogelijk dingen leren zodat hij kan spelen en kan meedoen op school. Tom leert dingen die hij moeilijk vindt door te oefenen met spelletjes. Het oefenen noem je revalideren.

Als jij komt revalideren gaan we eerst samen met jou bespreken wat je graag wilt leren en waar je hulp bij nodig hebt. Alles wat je wilt leren noem je behandeldoelen. De behandeldoelen staan in je behandelplan. Een kinderfysiotherapeut, ergotherapeut, logopedist of muziektherapeut gaan samen met jou oefenen om de doelen in het behandelplan te halen. Als je meer wilt weten over revalideren, kun je kijken onder het kopje revalideren.

Volg ons op sociale mediaFacebook Volg ons op LinkedIn Twitter Youtube Instagram