• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Plassen: goed plassen niet moeilijk te leren

Print 

De pagina laat je zien hoe je het beste kunt plassen. Bij elke tekening staat precies wat je moet doen.

Floor zit op de wcTommy op de wc

Ga ontspannen op de wc zitten. Denk bijvoorbeeld aan iets leuks en houd je armen en schouders slap naar beneden. Zorg wel dat je goed rechtop zit.

Floor fluit op de wcTommy zingt op de wc

Zet je voeten plat op de grond. Als je nog niet met je voeten bij grond kunt komen, zet dan een krukje onder je voeten. Je knieën houd je een beetje uit elkaar.

Het is heel belangrijk dat je de tijd neemt om rustig te kunnen plassen. Ga dus niet vijf minuten voordat je weg moet snel nog even naar de wc.

Als je plas niet komt, kun je gaan blazen, fluiten of zingen. De plas komt dan meestal vanzelf. Komt het niet direct, word dan niet ongeduldig maar fluit of zing nog eventjes verder. Ga niet persen om sneller te plassen! Laat de plas vanzelf komen. Stop ook niet met plassen als je nog niet helemaal uitgeplast bent.

Toomy plast staand in de wc

Als jongen kun je natuurlijk ook staand plassen. Ga dan voor de wc staan met je benen een beetje uit elkaar. Je knieën zet je, iets gebogen, tegen de rand van de wc aan.

Floor veegt af op de goede manier

Na het plassen kun je nog wat wiebelen of voorover buigen om te voorkomen dat je nadruppelt.

Gebruik je liever wc-papier? Veeg dan zachtjes (deppen is nog beter). Als meisje veeg je van voren naar achteren, zoals de pijl op de tekening hierboven laat zien.

Vragen

Heb je nog vragen over het plassen of begrijp je iets niet goed? Bel dan het het Beatrix Kinderziekenhuis. Dat kan van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 12.00 uur op telefoon (050) 361 24 86. Je wordt dan doorverbonden met een verpleegkundige.

Volg ons op sociale mediaFacebook Volg ons op LinkedIn Twitter Youtube Instagram