• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Plasonderzoek

Print 

Uroflowmetrie en residu-meting

Om er achter te komen waarom je klachten hebt wordt er een onderzoek bij je gedaan. Je gaat daarvoor naar de polikliniek van de Beatrix Kinderkliniek (Poortweg 14). Het onderzoek heet een uroflowmetrie. Je plas zit in je buik in je blaas. Als je blaas vol is moet je plassen. Bij dit onderzoek wordt gekeken hoe je plast en of er nog plas in je blaas blijft zitten na het plassen.

Voorbereiding

Het is belangrijk voor het onderzoek dat je blaas vol zit met plas. Drink daarom veel. Begin twee uur voor het onderzoek met drinken en ga niet naar de wc! Je mag pas plassen als het onderzoek begint.

Neem ook drinken mee voor op de polikliniek, want soms moet je twee keer plassen.

Het onderzoek

Je plast op een speciale wc. De wc is speciaal omdat er een apparaat in zit die voelt hoe en hoeveel je plast. Je kunt er gewoon op plassen, zoals je dat thuis of op school ook doet.

Nadat je geplast hebt mag je op een behandeltafel gaan liggen. De verpleegkundige gaat dan kijken of er nog plas in je blaas zit. Dat gebeurt met een echo-apparaat. Om goed te kunnen zien of er nog iets in zit, krijg je een kijkgel op je blote buik. Daarom moet je wat kleren uitdoen of even omhoog of omlaag doen. De verpleegkundige zet dan een scan-muis op je buik, onder je navel. Dat voelt eerst wat koud, maar verder voel je er niets van. Op een beeldscherm ziet de verpleegkundige hoeveel plas er nog in je blaas zit.

Soms moet je daarna nog een keer plassen op de speciale wc. Bijvoorbeeld omdat het de eerste keer niet goed ging of omdat de verpleegkundige beter wil zien hoe je plast. Voordat je de tweede keer op de speciale wc gaat plassen, moet je eerst weer veel drinken.

Het onderzoek duurt meestal vijftien minuten.

Na het onderzoek

Je hoort direct na het onderzoek wat de uitslag is. Als het nodig is krijg je advies over hoe je moet plassen. Ook kan je een nieuwe afspraak krijgen bij de dokter of verpleegkundige.

Belangrijk

Als je zo nodig moet plassen dat je je plas niet meer kunt ophouden en je bent nog niet aan de beurt, moet je dit zeggen bij de balie van de polikliniek. Je mag dan alvast plassen op de speciale wc. Als je niet plast op de speciale wc moet je langer op de polikliniek blijven. Want je moet opnieuw veel drinken, zodat je blaas weer vol wordt.

Vragen

Heb je vragen dan kan je deze op de polikliniek stellen aan de dokter of verpleegkundige. Ook kan je bellen met de verpleegkundige: van maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 10.00 uur, telefoon (050) 361 24 86.

Volg ons op sociale mediaFacebook Volg ons op LinkedIn Twitter Youtube Instagram