• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

PEG-katheter

Print 

Soms kan je een lange tijd niet gewoon eten met je mond. Om toch eten binnen te krijgen, krijg je dan sondevoeding. Dat is vloeibaar eten dat via een slangetje meteen naar je maag gaat. Je kan dan een PEG-katheter (PEG) krijgen. Dit is een buisje dat door je buik in je maag terecht komt. Je krijgt je eten dan via dit buisje. Op deze pagina lees je meer over de PEG.

De PEG-katheterAfbeelding PEG-katheter

De PEG is een doorzichtige slang met een aansluitstukje. Het slangetje komt in je maag en het aansluitstuk komt op je buik. Er zit een dopje op. Onder het dopje zit het gaatje waardoor het eten naar binnen kan en in je maag komt. Aan de binnenkant van je maag zit ook nog een plaatje. Die houdt de PEG op de goede plek.

Een operatie

Dokters (een kinderchirurg en een maag-, lever-, darmarts) zetten de PEG in je buik. Dit gebeurt tijdens een operatie. Je gaat dan onder narcose. Dat is een verdoving waardoor je niets merkt van de operatie. Voor de operatie blijf je een paar dagen in het ziekenhuis. Wil je meer weten over narcose, klik dan op de link onder aan deze pagina.
 
Vier uur na de operatie kan je eten via de PEG krijgen. De diëtist (iemand met veel verstand van eten) overlegt met je ouders over wat je wel en niet mag eten en hoeveel je mag hebben. Verder leren je ouders in het ziekenhuis hoe ze je thuis sondevoeding kunnen geven.

Na afloop

De eerste dagen kan je wat pijn hebben of kan je buik wat raar aanvoelen. Ook kan er wat vocht uit de wond komen of wat bloed. Dat is normaal en niet erg. Je hebt tijdens de operatie een buisje in je keel gehad. Het kan zijn dat je daardoor last hebt van je keel. Dat is vervelend, maar het gaat vanzelf over.

Verzorgen van de PEG

Het is belangrijk dat de PEG goed schoon blijft. Daarom moet de PEG iedere dag verzorgd worden. Je ouders leren hoe dit moet. Je mag met de PEG gewoon in bad, onder de douche en in het zwembad. Daarna moet je je huid wel goed droogmaken met een gaasje.

Je mond schoon houden

Het klinkt gek, maar als je een PEG hebt en niet met je mond kan eten moet je toch regelmatig je tanden poetsen. Of je mond schoonmaken met een gaasje en wat water.

Problemen

Heb je problemen met de PEG, vertel dat dan aan je ouders. Zij kunnen je misschien helpen. De dokter heeft ze een boekje gegeven met daarin oplossingen voor problemen die je kan hebben.

Volg ons op sociale mediaFacebook Volg ons op LinkedIn Twitter Youtube Instagram