• Home
 • Contact
 •  NL 
 • Login medewerkers
 • mijnUMCG

Het levertransplantatieteam

Print 

In het Beatrix Kinderziekenhuis werkt het Levertransplantatieteam. Zij zorgen met z’n allen voor jou, zowel voor, tijdens als na de transplantatie.

Het team bestaat uit:

 • de maag-darm-lever dokter (kinderarts gastro-enterologie)
 • de chirurg
 • de anesthesioloog
 • de levertransplantatieconsulent
 • de pedagogisch medewerker
 • de verpleegkundigen
 • de prikkers (laboranten)
 • de secretaresse
 • de diëtiste
 • de medisch maatschappelijk werker
 • de consulent onderwijs zieke leerlingen.

Maag - darm - lever dokter

De dokter onderzoekt je iedere keer als je in het ziekenhuis komt. Hij belt als er een nieuwe lever voor je is en zal ook na de transplantatie voor je medicijnen zorgen. Als je vragen hebt voor de dokter mag je deze altijd aan hem stellen.

Tommie en dokter

Chirurg

Dit is de dokter die de operatie doet. Deze dokter haalt je zieke lever eruit en plaatst de nieuwe lever.

Anesthesioloog

Dit is de dokter die je de narcose geeft voor de operatie. De anesthesioloog wordt ook wel de slaapdokter genoemd.

Levertransplantatieconsulent

Op de polikliniek maak je kennis met de levertransplantatie¬consulent. Elke keer als je op de poli komt of wordt opgenomen in de kliniek komt ze bij jou en je ouders langs. Ze maakt een praatje met jou en je ouders en zal ook regelmatig met je ouders bellen als je thuisbent. Ze belt je als je ziek bent, maar ook gewoon om te vragen hoe het met je gaat. Bij vragen en/of problemen kun je altijd bij de levertransplantatieconsulent terecht.

Pedagogisch medewerker

Op de afdeling werkt een pedagogisch medewerker. Alles wat je wilt weten over het ziekenhuis, de onderzoeken of de behandeling, kun je aan haar vragen. Als je een onderzoek krijgt, kan de pedagogisch medewerker je uitleggen wat er precies gaat gebeuren. Daarnaast zorgt de pedagogisch medewerker er ook voor dat je je niet hoeft te vervelen. Ze kan met je knutselen of een spelletje doen. Je kunt ook, als je ouders er niet zijn, met haar eten in het dagverblijf.

Verpleegkundigen

De verpleegkundigen houden je goed in de gaten als je bent opgenomen in het ziekenhuis. Zij helpen je om sterker te worden en om weer dingen zelf te kunnen doen. Ze leren jou en je ouders welke medicijnen je krijgt, hoe ze worden klaargemaakt en welke werking en bijwerking ze hebben. Ook leren ze jou en je ouders waarop jullie moeten letten als je straks weer thuis bent.

Prikkers

Voor en na de transplantatie wordt er regelmatig bloed bij je geprikt. Veel kinderen vinden dit niet leuk, maar het is wel belangrijk. Aan je bloed kunnen wij namelijk zien hoe het met jou gaat. Zowel op de poli als op de verpleegafdeling komen speciale prikdames bloed bij je prikken. Zij kunnen heel goed prikken en zij begrijpen ook goed dat jij niet altijd zin hebt in een prik. Als het nodig is dan leiden ze je af met een verhaaltje of een leuk liedje.

Secretaresse

De secretaresse zit meestal achter de centrale balie. Zij maakt de planning voor de onderzoeken die nodig zijn. Ze maakt ook de afspraken voor je op de polikliniek.

Praten over voeding

Diëtist

De diëtist weet alles van eten. Omdat het belangrijk is dat je zo gezond mogelijk blijft, zal ze met je bespreken wat je het beste kunt eten. Vertel haar wat je lekker vindt, dan kan ze daar rekening mee houden. Ze zal ook vertellen wat je beter niet kunt gaan eten. Dit is vooral de eerste tijd na de transplantatie belangrijk.

Medisch maatschappelijk werker

De medisch maatschappelijk werker is er om met je ouders te praten als zij vragen of problemen hebben. Dit kan over van alles gaan. We willen graag helpen, zodat jij en je ouders zich niet teveel zorgen maken.

Consulent onderwijs zieke leerlingen

In het ziekenhuis is de ziekenhuisschool. Als je lang in het ziekenhuis ligt, kun je daar naar toe gaan. Als het te moeilijk is om daar naar toe te gaan, kan de consulent ook naar jou toekomen. De consulent kan contact met jouw school opnemen om je meester of juf te vertellen wat je wel en niet op school mag doen na de levertransplantatie.

Volg ons op sociale mediaFacebook Volg ons op LinkedIn Twitter Youtube Instagram