• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Developmental Coördination Disorder (DCD) (revalideren)

Print 

Boeken op het hoofd balanceren

Wat is DCD?

DCD is de afkorting van de Engelse woorden Developmental Coördination Disorder. Kinderen met DCD hebben een coördinatiestoornis. Bij een coördinatiestoornis heb je een achterstand in je grove en fijne motoriek. Je hebt je grove en fijne motoriek nodig als je bijvoorbeeld gaat fietsen, lopen of tekenen.

Tom heeft een coördinatiestoornis. Tom zijn handschrift is daardoor slordig. Lang stilzitten en concentreren is voor Tom soms moeilijk. Een coördinatiestoornis is een beperking die niet aan de buitenkant zichtbaar is, maar waar je wel veel last van kunt hebben.

Tom is doordat hij DCD heeft niet dom, maar soms wel wat onhandiger dan andere kinderen. Soms denken de mensen dat Tom expres zo druk of onhandig is. Natuurlijk is Tom dit niet, maar het kan wel zorgen voor problemen thuis of op school.


Revalideren

In het Centrum voor Revalidatie kan een team van verschillende deskundigen Tom helpen. Tom gaat zoveel mogelijk dingen leren zodat hij kan spelen en kan meedoen op school. Tom leert dingen die hij moeilijk vindt door te oefenen met spelletjes. Het oefenen noem je revalideren.

RennenAls jij komt revalideren gaan we eerst samen met jou bespreken wat je graag wilt leren en waar je hulp bij nodig hebt. Alles wat je wilt leren, noem je behandeldoelen. Die staan in je behandelplan. Een kinderfysiotherapeut, ergotherapeut, muziektherapeut of logopedist gaan samen met jou oefenen om de doelen in het behandelplan te halen. Soms ga je revalideren in een groep samen met andere kinderen die ook DCD hebben. Jullie kunnen dan veel van elkaar leren.

Er is een speciaal programma voor kinderen die snel moe of buiten adem of gym op school moeilijk vinden. Het programma heet RenJeFit!. Samen met andere kinderen doe je allemaal spelletjes waar je fit van wordt.

Volg ons op sociale mediaFacebook Volg ons op LinkedIn Twitter Youtube Instagram