• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Button

Print 

Soms kan je een lange tijd niet gewoon eten met je mond. Om toch eten binnen te krijgen, krijg je dan sondevoeding. Dat is vloeibaar eten dat via een slangetje naar je maag gaat. Je krijgt dan eerst een PEG-katheter. Dit is een buisje dat door een opening in je buik in je maag terecht komt. Na minimaal 3 maanden krijg je een button. Een button is een soort knoopje. Hiermee wordt de opening in je buik opengehouden. Via de button komt de sondevoeding meteen in je maag.

Button

Afbeelding Hapdop

Een button is een kort buisje met een ballonnetje. Dit ballonnetje wordt leeg in je maag gedaan. Als de ballon in je maag zit, wordt hij gevuld met water. Zo kan hij niet uit je buik schieten. Aan de buitenkant van je buik krijg je een rond plaatje. Dit is een plaatje dat alles op zijn plek moet houden. De button bestaat in verschillende maten. Met een slangetje met cijfers meet de dokter de lengte van de button die je nodig hebt. Je kan met de button gewoon in bad, onder de douche en in het zwembad.

Plaatsen

Voordat je de button krijgt, haalt de dokter eerst de oude PEG weg. Je wordt opgenomen in het ziekenhuis en blijft er een of twee dagen. Om de oude PEG weg te halen en de nieuwe button in de opening in je buik te zetten, ga je onder narcose. Dat is een verdoving waardoor je niets merkt van het verwisselen.

Na afloop

Je button moet om de drie maanden worden verwisseld. Je ouders leren hoe dat moet. Ze oefenen dat eerst met een verpleegkundige op de polikliniek. Als je ouders het goed kunnen, hoef je niet steeds terug naar het ziekenhuis.

Button controleren

Als je button kapot gaat of eruit valt, dan moet je dat direct zeggen. Binnen een half uur moet je een nieuwe hebben, anders gaat de opening in je buik dicht. Er moet dus zo snel mogelijk een nieuwe button in je buik komen. Als je ouders dat niet zelf kunnen doen, moet je snel naar de polikliniek komen in het ziekenhuis.

Gebruik

Je kan je eten op twee manieren krijgen met een button. Een manier is dat je button de hele tijd aangesloten op een sondevoedingpomp. De pomp draag je bij je in een rugzak. Zo krijg je steeds een klein beetje sondevoeding. Bij de andere manier krijg je in één keer veel sondevoeding en moet het slangetje door je ouders in de button worden gezet. Dit gaat zo;

Eerst wordt het dopje van de button eraf gehaald. Nu kan er een slangetje in de button worden gezet. Er wordt wat water ingespoten. Zo kan je zien of het slangetje niet lekt. Daarna krijg je de sondevoeding met een spuit of via de sondevoedingpomp. Als je ‘gegeten’ hebt moet de button schoongemaakt worden. Er wordt dan weer wat water in gespoten. Daarna kan de slang eruit en het dopje weer op de button.

Je mond schoon houden

Het klinkt gek, maar als je een button hebt en niet met je mond kunt eten moet je toch regelmatig je tanden poetsen. Of je mond schoonmaken met een gaasje en wat water.

Problemen

Heb je problemen met de button, vertel dat dan aan je ouders. Zij kunnen je misschien helpen. De dokter heeft je ouders een boekje gegeven met daarin oplossingen voor problemen die je kan hebben.

Volg ons op sociale mediaFacebook Volg ons op LinkedIn Twitter Youtube Instagram