• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Beugel: vaste beugel

Print 

Omdat er tanden en/of kiezen scheef in je mond staan krijg je een vaste beugel. Dat is een beugel die vast zit in je mond. Er worden plaatjes (brackets) op je tanden geplakt en om je kiezen krijg je metalen banden gelegd. Op deze pagina lees je hoe het plaatsen van de beugel gaat en waar je op moet letten als je een beugel hebt.

Niet alle dingen die hier zijn beschreven, worden door de orthodontist gedaan. Sommige dingen doen andere mensen op de polikliniek: zoals de orthodontist in opleiding of de mondhygiënist. Voor het gemak staat overal in deze tekst de orthodontist genoemd.

Plaatsen van je beugel

De beugel wordt in twee stappen in je mond geplaatst. Tijdens de eerste afspraak plakt de orthodontist de brackets op je tanden en doet hij elastieken tussen je kiezen. Tijdens de tweede afspraak haalt de orthodontist de elastieken weg en doet de metalen banden om je kiezen. Ook maakt hij dan met een draad de brackets aan elkaar vast.

De eerste afspraak

Als je in de stoel zit krijg je een klem in je mond. Deze klem zorgt ervoor dat de orthodontist goed bij je tanden kan en dat er geen speeksel op je tanden komt.  Daarna maakt hij je tanden goed schoon en droog. Om de brackets goed vast te maken worden je tanden wat ruwer gemaakt. Dat gebeurt met een vloeistof die wat zuur smaakt. Nadat de vloeistof is weggespoeld, zet de orthodontist de brackets stuk voor stuk op je tanden vast met lijm. Je voelt er niets van.

Tijdens de tweede afspraak krijg je metalen banden om je kiezen. Vaak staan de kiezen zo dicht tegen elkaar aan, dat de banden er niet tussen kunnen. Je krijgt dan op de eerste afspraak elastieken tussen je kiezen. Die elastieken duwen je kiezen iets uit elkaar. Wanneer de elastieken tussen de eerste en tweede afspraak vanzelf loskomen is dat niet erg. Het betekent dat er genoeg ruimte is tussen je kiezen.

De tweede afspraak

Tijdens de tweede afspraak krijg je de metalen banden om je kiezen. Eerst haalt de orthodontist de elastieken tussen je kiezen weg. Daarna worden de banden gepast. Ze moeten namelijk goed passen om je kiezen. Als de banden passen zet de orthodontist ze vast met een soort cement. Met de banden om je kiezen kunnen de brackets worden vastgemaakt aan een draad. De draad wordt door de oogjes van de metalen banden en de brackets geschoven. Daarna wordt de draad vastgezet aan de brackets met kleine elastiekjes (met of zonder kleur) of ijzerdraadjes.

Wennen

Na het plaatsen van de brackets moet je wennen aan de uitsteeksels op je tanden en kiezen. Soms krijg je wat rode pijnlijke plekjes in je wang, op je lippen of tong. Die plekjes verdwijnen meestal na een paar dagen. Als er scherpe uitsteeksels aan je beugel zitten kun je deze met was afdekken. Deze was krijgt je mee na je eerste afspraak.

Nadat je beugel klaar is komt er spanning op je tanden en kiezen te staan. Hierdoor kunnen je tanden en kiezen pijn doen. Bijten en kauwen is dan wat gevoelig. Na enkele dagen wordt dat minder. Blijft de pijn of wordt het erger, bel dan met de polikliniek. Het telefoonnummer vind je onder aan deze pagina.

Tandenpoetsen

Als je een beugel hebt moet je meer tijd en aandacht besteden aan je mondverzorging. Zo moet je goed om de brackets en banden heen poetsen. Ook de beugel zelf moet je goed schoonhouden. Verder is het verstandig om regelmatig tandflos of tandenstokers te gebruiken om je tandvlees te onderhouden. De mondhygiënist legt je uit hoe je je gebit en je beugel het best kunt schoonmaken.

Regels over eten en drinken

  • Je mag geen harde dingen afbijten omdat je brackets hierdoor kunnen afbreken van je tanden. Dus geen appels, nootjes of krokant stokbrood eten.
  • Zorg dat je zo min mogelijk drinken neemt met koolzuur en/of veel suiker, zoals cola, appelsap en sportdranken. Deze zijn niet goed voor je tanden. Vooral omdat je nu een beugel hebt en meer moeite hebt om je tanden schoon te houden.

Elastieken

Het kan nodig zijn om elastieken tussen je onder- en bovenkiezen te dragen. De elastieken worden vastgemaakt aan de metalen banden achter in je mond.  Als je elastieken moet dragen, leert de orthodontist je hoe je de elastieken kunt vernieuwen.

Problemen met je beugel

Als je problemen hebt met je beugel bel dan met de polikliniek. Voorbeelden van problemen zijn:

  • Er zit een bracket los.
  • Het draadje zit los.
  • Er is een elastiekje van je bracket af.

Hoe lang

Het is niet mogelijk om vooraf (en tussentijds) precies te zeggen hoelang je een beugel moet dragen. Maar meestal duurt dat twee tot drie jaar. Daarna krijg je vaak nog een andere beugel om je gebit en kaken zo goed mogelijk in de nieuwe stand te laten vastgroeien. Dat duurt meestal een jaar.

Meer informatie

Als je een afspraak moet verzetten of afzeggen, kun je bellen met de polikliniek Orthodontie, telefoon (050) 361 00 50. Deze is open op werkdagen van 8.45 tot 12.15 uur en van 13.15 tot 17.00 uur.

Volg ons op sociale mediaFacebook Volg ons op LinkedIn Twitter Youtube Instagram