• Home
 • Contact
 •  NL 
 • Login medewerkers
 • mijnUMCG

Amandelen weghalen

Print 

De amandelen zijn grote knobbels die achterin je neus en keel zitten. Ze kunnen ervoor zorgen dat je niet ziek wordt. Als de amandelen ontstoken raken, kunnen ze hun werk niet goed meer doen. Je kan dan ziek worden. Je krijgt bijvoorbeeld keelpijn, bent vaak verkouden of kan slecht slapen.

Als je amandelen niet goed meer werken, ga je naar de Keel-,  Neus- en Oorarts, ook wel de KNO-arts genoemd. Samen met jou en je ouders is besloten om je amandelen weg te halen. Dit wordt ook wel amandelen knippen genoemd.

Onderzoek door de anesthesioloog

Nadat je op de polikliniek bent geweest, krijg je een afspraak om samen met je ouders naar het spreekuur van de anesthesist te gaan, de slaapdokter. Hij onderzoekt je tijdens de afspraak omdat je tijdens de operatie een verdoving krijgt waardoor je gaat slapen en niets van de operatie merkt. Dit heet ook wel 'narcose'. Je kan op verschillende manieren verdoofd worden. De slaapdokter bespreekt de verschillende manieren.

Voorbereidingen thuis

Om je operatie zo goed mogelijk te laten gaan, moet je rekening houden met een aantal dingen:

 • Je mag op de dag van de operatie alleen medicijnen gebruiken die je van de slaapdokter mag nemen,
 • Je mag niet meer eten of drinken vanaf het tijdstip dat je hebt afgesproken met de slaapdokter,
 • Je mag op de dag van de operatie geen oorbellen in, ringen om of andere sieraden dragen. Ook mag je geen nagellak op je vingers of tenen hebben,
 • Als je hebt gekozen voor verdoving met een prik, dan mag je een uur voor de operatie toverpleisters op je handen plakken. Deze pleisters zorgen ervoor dat je niks voelt van de prik.

Er moet ook nog rekening worden gehouden met wat andere dingen. Je ouders weten wat die dingen zijn.

Niet doorgaan operatie

Het kan gebeuren dat je operatie niet door kan gaan. De reden kan zijn:

 • Je bent ziek en/of hebt koorts,
 • Bij je thuis of op school is iemand met een besmettelijke ziekte bij je in de buurt geweest, zoals mazelen, kinkhoest, rode hond, bof of roodvonk,
 • Je hebt ontstoken wondjes in je gezicht of op je lijf.

Als er een reden is om de operatie niet door te laten gaan, moeten je ouders bellen naar de polikliniek KNO. Ze kunnen dan met de KNO-arts overleggen of de operatie door kan gaan.

De operatie

De amandelen worden met een operatie weggehaald. Dit gebeurt op de Operatieve Dagbehandeling.

Na de operatie

Als je weer wakker wordt, krijgt je een bekertje heel koud water te drinken. Gaat dat goed, dan krijg je een ijsje en nog meer te drinken. Als je amandelen zijn weggehaald, is goed drinken belangrijk. Probeer gewone of grote slokken te nemen. Het kan er voor zorgen dat je minder pijn in je keel krijgt.

Na de operatie komen de KNO-arts en de slaapdokter langs om te kijken of je naar huis mag. De KNO-arts kijkt met een keelspatel, die lijkt op een ijsstokje, en een lampje hoe je keel er van binnen uitziet. Je hoort van hem hoe het met je gaat en wat er verder gaat gebeuren. Heel soms moeten kinderen voor de zekerheid een nachtje in het ziekenhuis blijven.

Weer thuis

Het is belangrijk dat je thuis ook veel koud drinken drinkt of waterijsjes eet. Je mag zoveel je maar wilt. Na de operatie mag je niet zomaar alles weer eten. De eerste dagen is je eten zacht en papperig. Eet je harde dingen, dan kan dat zorgen voor pijn. Je ouders hebben een lijstje gekregen met wat je mag eten.

Als je erg last hebt van pijn, dan mag je een zetpil. Dat is een pil die je in je bips krijgt en zorgt dat de pijn in je keel minder wordt.

Als alleen je neusamandel weggehaald is, mag je na ongeveer 3 dagen weer naar school. Zijn je keelamandelen weggehaald, dan mag je pas na een week weer naar school. Je mag naar buiten als je je goed voelt en geen koorts hebt. Zwemmen mag je 2 weken na je operatie weer.

Terug naar de polikliniek

Als je naar huis gaat na de operatie, krijg je een afspraak mee voor de controle van de KNO-arts. Je komt daarvoor weer een keer naar de polikliniek.

​​