• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

UMCG in de buurt

Print 

Het Universitair Medisch Centrum Groningen verhuisde in 1903 naar de plek waar het nu nog staat; in het centrum van Groningen aan de Oostersingel. In die tijd is er veel veranderd. Deze spreekbeurt gaat over de geschiedenis van het ziekenhuis in de buurt en de verschillen met meer dan honderd jaar geleden.

Het poortgebouw met de oude hoofdingangNog niet in de buurt

Vanaf het begin van het ziekenhuis in 1797 tot 1903 heeft het in het centrum van Groningen gestaan. De stad Groningen zag er toen heel anders uit. Om de stad lagen bijvoorbeeld vestingwerken. Dat zijn grachten, wallen, muren en stadspoorten om de stad te beschermen. Ook was de stad nog niet zo groot.

In de tweede helft van de 19e eeuw begon de stad Groningen te groeien. Er kwamen meer mensen in de stad wonen en er kwamen steeds meer huizen en andere gebouwen. De ruimte binnen de grachten, wallen en muren werd daardoor erg krap. Om de stad ruimte te geven besloot het bestuur van de stad de vestingwerken weg te halen. Op de plek waar de vestingwerken waren weggehaald, kwamen nieuwe huizen, gebouwen en parken.

Ook waren er plannen voor een nieuw ziekenhuis. Er was meer ruimte nodig en daarom moest een nieuw gebouw komen, alleen waar? Daarover werd heel lang nagedacht. Het eerste plan was om het ziekenhuis in het zuiden van de stad te bouwen. Maar dat is nooit gebeurd. In 1889 werd besloten dat het nieuwe ziekenhuis aan de Oostersingel moest komen. Veertien jaar later, in 1903, werd daar het nieuwe Algemeen Provinciaal Stads- en Academisch Ziekenhuis (de oude naam van het UMCG) geopend. Dat meer dan honderd jaar geleden.

Het kanaal bij het oude ziekenhuisHeel anders

Honderd jaar geleden zag het ziekenhuis er heel anders uit. Het ziekenhuis was niet één groot gebouw, maar bestond uit allemaal verschillende gebouwen met daartussen prachtige tuinen. Het ziekenhuis lag toen ook aan een kanaal. Iedere dag kwamen daar boten langs die vracht vervoerden. Ook bestonden de woonwijken rondom het ziekenhuis nog niet. Het ziekenhuis lag toen aan de rand van de stad.

Er werd steeds meer gebouwd in de buurt van het ziekenhuis. Ook het ziekenhuis zelf kreeg er nieuwe gebouwen bij. Om meer ruimte te krijgen werd het kanaal dichtgemaakt. In een korte tijd werd het terrein van het ziekenhuis drie keer zo groot. Het ziekenhuis werd groter en kwam langzamerhand in de stad te liggen. Want er ontstonden woonwijken rondom het ziekenhuis, zoals het Oosterpark en de Korrewegwijk.

In de buurt

Het UMCG had in de jaren zeventig plannen om een nieuw en beter ziekenhuis te bouwen. Een ziekenhuis op een andere plek; aan de rand van de stad Groningen. Daar was veel meer ruimte. Maar de gemeente vond dit niet goed, zij besloot dat het nieuwe ziekenhuis op dezelfde plek moest komen. Er werden plannen gemaakt. Uiteindelijk werd in 1982  begonnen met de bouw van het nieuwe ziekenhuis, dat toen nog Academisch Ziekenhuis Groningen heette. Vijftien jaar later was het gebouw, zoals het er nu staat, klaar. Een modern en groot ziekenhuis met winkels, terrasjes en mooi ingerichte poliklinieken.

UMCG (AZG) vanuit de lucht (2001)

Het besluit om het ziekenhuis in de stad te houden was en is bijzonder. De meeste grote ziekenhuizen in Nederland liggen aan de rand van de stad. Voorbeelden zijn het AMC in Amsterdam en het UMC Utrecht in Utrecht. Op die plaatsen heeft het ziekenhuis veel minder buren die last kunnen hebben van bijvoorbeeld sirenes van de ambulances. Maar minder buren betekent ook minder leven in de brouwerij. Zo kan je op de kinderafdeling kinderen naar school zien fietsen. Aan de andere kant van het ziekenhuis kan je het reuzenrad zien als er kermis in de stad is. Dat maakt het ziekenhuis een stuk minder saai en heel bijzonder.

Volg ons op sociale mediaFacebook Volg ons op LinkedIn Twitter Youtube Instagram