• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Samenwerking BKZ en Prinses Máxima Centrum in zorg voor kinderen met kanker

Print 
21 april 2017

Het Beatrix Kinderziekenhuis en het Prinses Máxima Centrum in Utrecht gaan intensief samenwerken in de zorg voor kinderen met kanker. De samenwerking richt zich specifiek op de behandeling van kinderen met protonentherapie, een nieuwe bestralingsbehandeling tegen kanker. Doel is om kinderen met kanker de best mogelijke zorg te bieden - centraal waar dat moet, dichtbij huis waar dat kan - zodat de kans op overleving voor deze kinderen verder kan stijgen.

Belang protonentherapie voor kinderen 

Jaarlijks krijgen ongeveer 600 kinderen de diagnose kanker. De meest gangbare behandelingen zijn operatie, chemotherapie en bestraling. Met protonentherapie kan de dosis straling heel nauwkeurig worden toegediend aan een tumor, waardoor het omliggende gezonde weefsel gespaard wordt. Dat is nog belangrijker bij kinderen omdat zij in de groei zijn en hun gezonde lichaamscellen hierdoor extra gevoelig zijn voor straling. Door zo min mogelijk gezond weefsel te bestralen, vermindert het risico op bijwerkingen en de gevolgen op de lange termijn, zoals schade aan het hart.

Het UMCG gaat vanaf eind 2017 patiënten behandelen met protonentherapie. Als enig centrum in aanbouw in Nederland beschikt het ook over een vergunning voor de behandeling van kinderen.

Samenwerking

In het Prinses Máxima Centrum wordt alle complexe zorg voor kinderen met kanker geconcentreerd. Voor ieder kind wordt in het Prinses Máxima Centrum een individueel behandelplan gemaakt. Het Beatrix Kinderziekenhuis van het UMCG heeft een bijzondere samenwerking met het Prinses Máxima Centrum, niet alleen op het gebied van protonentherapie maar ook in de zorg voor kinderen met levertumoren.​


Volg ons op sociale mediaFacebook Volg ons op LinkedIn Twitter Youtube Instagram