• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

"Als iedereen weet hoe slecht het is, waarom maken ze dan nog sigaretten?"

Print 
31 maart 2017

​​​​​​Ze waren even geen leerlingen maar studenten, en kregen college van een docent in plaats van les van hun meester of juf. 80 leerlingen uit groep 7 en 8 van 4 basisscholen leerden tijdens de eerste  Medische Jeugd Academie van het UMCG alles over de longen. Vooral de uitleg over wat er in je longen gebeurt als je rookt, maakte veel indruk.

Collegezaal 

Lijken je longen meer op een spons of een afwasborstel? En is het oppervlakte van al je longblaasjes samen zo groot als een jeu-de-boulesbaan of als een badmintonveld? Met onder meer emmers, frisdrankflessen en ballonnen legde Hiske van Duinen uit hoe de longen werken. Kinderlongarts Elianne Vrijlandt vertelde daarna wat er in je longen gebeurt als je bijvoorbeeld astma hebt of een longontsteking. Het filmpje waarin ze liet zien hoe slecht roken is, maakte veel indruk. “Als iedereen dat weet, waarom maken ze dan nog sigaretten?”, riep een leerling verbaasd. “Mijn moeder rookt, heeft ze dan meer kans op longkanker?”, vroeg een ander ongerust. “En kan ik astma krijgen doordat mijn vader rookt?”, wilde iemand weten. “Onze juf zegt dat we tussen nu en een jaar waarschijnlijk onze eerste sigaret krijgen aangeboden”, vertelde een meisje. “Die moeten we van haar dan doormidden breken en in elk oor een stuk steken.”

Alcohol meter 

Na een uur college waren de ‘studenten’ het nog lang niet zat. Ze wilden nog veel meer weten en vragen, maar het was de hoogste tijd om proefjes te gaan doen.  Dat kon bij de patio van het Beatrix Kinderziekenhuis. Je kon daar onder meer een longfunctietest doen en voelen hoe het is om het benauwd  te hebben en dan toch te bewegen. 

Beatrix kinderziekenhuis 


 

OOG TV maakte er een leuk filmpje over:​

 

Eerste editie Medische Jeugd Academie groot succes 
  

​​


 

Volg ons op sociale mediaFacebook Volg ons op LinkedIn Twitter Youtube Instagram