• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Het UMCG

Print 

Het UMCG is een groot ziekenhuis. Dat kan je goed zien aan het gebouw. Binnen zijn er zelfs straten en pleinen. Er staan grote bomen en er is een echte fontein. Op het dak van het ziekenhuis staat een hangar. Dat is de parkeerplaats van de traumahelikopter. Onder de grond rijden karretjes. Die brengen de was weg en brengen het eten van de keuken naar de verpleegafdeling. In het UMCG staan 1.300 bedden en er werken meer dan 10.000 mensen. Dat zijn heel veel bedden en heel veel mensen. Het UMCG is een van de grootste ziekenhuizen van Nederland.

Geen gewoon ziekenhuis

In het UMCG worden moeilijke onderzoeken en behandelingen gedaan. Vaak zijn daar heel dure apparaten voor nodig, die niet in elk ziekenhuis staan. Of er zijn dokters voor nodig met heel veel verstand van een ziekte of een deel van je lichaam. Deze dokters zijn specialisten. Patiënten uit Drenthe, Friesland en Groningen komen speciaal voor een onderzoek, behandeling of specialist naar het UMCG.

Ook worden er hele ingewikkelde operaties in het UMCG gedaan. Operaties die niet elk ziekenhuis kan en mag doen. Je moet daar toestemming voor hebben van de minister. Het UMCG heeft die toestemming. Het gaat bijvoorbeeld om operaties waarbij iemand een nieuwe long krijgt of een nieuwe lever. In het UMCG werken mensen die veel verstand hebben van dat soort operaties. Daarom komen er mensen uit heel Nederland en soms zelfs uit het buitenland naar Groningen.

Leren in het UMCG

Het UMCG werkt samen met de universiteit, de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Studenten van de RUG die leren voor dokter, krijgen les in het UMCG. Als je opgenomen bent, kan het gebeuren dat er een groep studenten met witte jassen bij je bed komt staan. Ze komen langs om wat te leren over je ziekte of behandeling. Ook krijgen mensen die verpleegkundige of specialist (een dokter met heel veel verstand van een ziekte of een deel van je lichaam) willen worden les in het UMCG.

Onderzoek

Er worden in het ziekenhuis twee soorten onderzoek gedaan. De eerste soort is onderzoek om te kijken wat voor ziekte mensen hebben. Bij iedere dokter (ook bij je huisarts) en in ieder ziekenhuis wordt dit gedaan. De tweede soort is wetenschappelijk onderzoek. Niet iedere dokter en ieder ziekenhuis doet wetenschappelijk onderzoek. Bij dit soort onderzoek worden bijvoorbeeld nieuwe medicijnen onderzocht: werken deze medicijnen beter? Het onderzoek wordt gedaan door mensen die in het ziekenhuis werken en door mensen die werken bij de universiteit.

Gezond ouder worden

Iedereen wordt ouder. En dat is maar goed ook. Waarschijnlijk ben je er nu nog niet zo mee bezig, maar jij, je vriendje en je broertje of zusje maken meer verjaardagen mee dan mensen die 30 of 40 jaar eerder leefden. Het UMCG wil graag weten hoe het komt dat mensen zoals jij steeds ouder worden en doet onderzoek naar "gezond ouder worden". 

Om dat uit te zoeken stelt het ziekenhuis zich een heleboel vragen. Bijvoorbeeld: 

  • Kunnen we sommige ziektes voorkomen?
  • Kunnen mensen met elkaar samenleven ook als ze ouder zijn?
  • Hoe kunnen we plezier in het werk blijven houden als we ouder worden?

Op dit soort vragen wil het UMCG graag een antwoord vinden. De antwoorden daarop kunnen we gebruiken in de behandeling van sommige ziektes zodat ook jij, je vriendje en je broertje of zusje beter en langer gezond kunnen leven.

Het UMCG onderzoekt daarvoor niet alleen mensen die ziek zijn, maar ook mensen die niets mankeren. Bij hen wordt bijvoorbeeld gekeken hoe het kan dat ze zo gezond zijn en waardoor dat komt. Zo kijken we in een heel groot onderzoek met meer dan 150.000 mensen naar de manier waarop zij ouder worden. Dat onderzoek heet LifeLines en duurt heel lang, wel dertig jaar. De onderzoekers kijken bijvoorbeeld naar hoe je opa en oma, je vader en moeder, maar ook hoe jij of je broertje of zusje ouder worden.

En omdat heel veel mensen in het buitenland met het UMCG te maken hebben, heeft het ziekenhuis ervoor gekozen om "gezond ouder worden" ook in het Engels te vertalen. Het heet dan "Healthy Ageing".

Een universitair medisch centrum

Het UMCG is dus geen gewoon ziekenhuis. Het is een groot ziekenhuis waar ze veel meer kunnen doen dan in een gewoon ziekenhuis. Het is een universitair medisch centrum. In Amsterdam, Leiden, Maastricht, Nijmegen, Rotterdam en Utrecht staan ook universitair medische centra.

Volg ons op sociale mediaFacebook Volg ons op LinkedIn Twitter Youtube Instagram