• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Gezond zonder prik (vaccinatie)

Print 

KidsInZicht - Gezond zijn en blijven, wie wil dat niet?! Bijna alle kinderen in Nederland krijgen als ze twee maanden oud zijn de eerste prikken om te voorkomen dat ze ziek worden. Daarna volgen er nog veel meer. Mooi, want ze blijven gezond, maar die prikken!

Sommige ziektes kun je voorkomen door een beetje van de ziekte in je lijf te spuiten. Je lichaam ontwikkelt dan antilichamen, een soort soldaten om de ziekte te verslaan. Stel: je bent ingeënt tegen de bof en je ademt het bofvirus in. De soldaten nemen het virus dan meteen te grazen. Mooi, want je wordt niet ziek. Maar je moet dus wel een prik en dat vinden veel kinderen, en ook volwassenen, niet fijn.

Zou je dat vaccin, het middel dat voorkomt dat je ziek wordt, niet op een andere manier in je lijf kunnen krijgen? UMCG-onderzoeker Jan Wilschut onderzocht het en werkt aan een griepvaccin dat je met een neusspray in je neus kunt spuiten. De ontwikkeling van nieuwe medicijnen gaat langzaam, omdat een nieuw middel altijd uitgebreid getest moet worden. Maar toch, het biedt hoop op een toekomst met minder prikken.

Gezond met prikken (vaccinatie)KidsInZicht
  
Volg ons op sociale mediaFacebook Volg ons op LinkedIn Twitter Youtube Instagram