• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Te slim om te drinken

Print 

KIDSINZICHT – Te veel drinken is voor niemand goed. Maar voor jongeren al helemaal niet. Als je hersenen zich nog ontwikkelen, dus tot je 21ste, kun je ze beter niet opzadelen met grote hoeveelheden alcohol. Daar kun je je IQ wel vijftien punten mee naar beneden brengen.

Hoe dat werkt, legt UMCG-kinderarts dr. Boudien Flapper uit in het filmpje. Uit onderzoek weet men dat bij jongeren hele delen van de hersenen letterlijk uitgaan als ze veel drinken. Je ziet soms niet dat ze dronken zijn, want jongeren kunnen – anders dan volwassenen – vaak nog goed rechtdoor lopen en normaal praten. Maar ondertussen zijn sommige hersenfuncties al uitgeschakeld en de dag erna kunnen ze zich niets herinneren. Bovendien richt de alcohol blijvende schade aan in de hersenen. Immers tot je 21e wordt de programmering van de hersenen afgemaakt en alcohol kan de installatie van de programma’s verstoren.

In het UMCG kwamen vorig jaar 21 jongeren onder de zestien binnen die zichzelf letterlijk in een coma hadden gedronken. “Dat lijkt misschien weinig, maar die jongeren waren in coma en soms bijna dood”, zegt Flapper. “En er zijn er natuurlijk nog veel meer die net niet in een coma komen, die wij niet zien.” Zij worden vaak naar huis gebracht om hun roes uit te slapen. De artsen hebben onlangs afspraken gemaakt met andere ziekenhuizen, de verslavingszorg en de GGD en de politie dat ook deze jongeren ter controle naar het ziekenhuis worden gebracht. In januari krijgt het UMCG een alcoholpoli voor jongeren.

Te slim om te drinkenKidsInZicht
  
Volg ons op sociale mediaFacebook Volg ons op LinkedIn Twitter Youtube Instagram