• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Knap orgaan, die huid

Print 

KIDSINZICHT - Het is niet alleen je grootste orgaan, maar ook nog eens een heel knap orgaan. De huid. Hij beschermt je tegen kou, warmte, virussen en bacteriën. En als hij stuk is, herstelt de huid zichzelf. Maar er zijn ook kinderen bij wie de huid heel snel stuk gaat en minder goed herstelt. UMCG-wetenschappers zoeken naar een behandeling.

Je hebt vast wel eens je knie geschaafd. Daar komt na een tijdje een korstje op. Als deze eraf valt, zit eronder een nieuwe huid. Daar hoef je niets voor te doen, dat doet die huid helemaal zelf.

In het UMCG werkt Kasia Karolak als arts en onderzoeker. Zij vertelt in het filmpje over kinderen van wie de huid niet helemaal goed werkt. De huid van deze ‘vlinderkinderen’ is zo fragiel, dat hij heel snel kapot gaat. En herstellen doet hij ook minder goed dan de huid van andere kinderen.

Gelukkig zijn er maar weinig mensen die deze ziekte hebben, maar 800 in Nederland. Zij komen allemaal naar het UMCG, het Nederlandse expertisecentrum voor de huidziekte epidermolysis bullosa, of EB. Een behandeling bestaat nog niet, maar Karolak en haar collega’s zetten alles op alles om een behandeling te ontwikkelen voor deze ziekte.

Knap orgaan, die huidKidsInZicht
  
Volg ons op sociale mediaFacebook Volg ons op LinkedIn Twitter Youtube Instagram