• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Last van een klap (hersenschudding)

Print 

KIDSINZICHT – Een val van de fiets, een botsing op het voetbalveld of een nare schuiver met je snowboard. Een klap op je hoofd heb je maar zo te pakken. Meestal is de pijn zo weer over. Maar soms kun je nog lang last houden van een klap.

Wie zijn hoofd flink stoot, kan soms nog tijden last hebben van hoofdpijn, concentratieproblemen of moeite met onthouden wat de juf tijdens de les vertelde. Dat kan komen door een hersenkneuzing: de hersenen zijn dan beschadigd omdat ze hard tegen de schedel zijn gebotst tijdens de val. 

 “Ook hoe de persoon die is gevallen omgaat met klachten speelt een rol”, vertelt Joukje van der Naalt. Zij behandelt in het UMCG mensen met een hersenkneuzing en doet ook onderzoek naar de gevolgen. “Angst en vermoeidheid zorgen ervoor dat delen van de hersenen minder goed kunnen samenwerken. Je kunt dan minder goed denken”, legt ze uit. “Net als wanneer je overstuur bent of niet goed in je vel zit. We kunnen dat zien op een scan.”

Van de schade van de klap moeten de hersenen zelf herstellen. Maar wanneer de gevolgen worden verergerd door angst of vermoeidheid, kunnen gesprekken met een psycholoog misschien helpen. Of dat zo is, gaat Van der Naalt onderzoeken.

Last van een klap (hersenschudding)KidsInZicht
  
Volg ons op sociale mediaFacebook Volg ons op LinkedIn Twitter Youtube Instagram