• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Dat klinkt lekker! (hersenonderzoek, proeven met je ogen)

Print 

KIDSINZICHT - Proeven doe je niet alleen met je tong. Dat vertelt hersenonderzoeker Marije van Beilen van het laboratorium Experimentele Oogheelkunde deze maand in KidsInZicht. Als iets er zoet uitziet, smaakt het zoeter. En ook je oren en je neus proeven mee.

Of iets lekker is of niet, bepaal je niet alleen door het met je tong te proeven. Al je zintuigen doen mee als je iets eet. Zo is chips extra lekker als je het hoort kraken. En een champignon kan best goed smaken, maar sommige kinderen lusten het niet omdat het vreemd voelt in hun mond.

Ook je ogen proeven mee. Dat toonde hersenonderzoeker Marije van Beilen aan in een onderzoek met proefpersonen die iets aten terwijl ze in een scanner lagen. Als ze er ook een plaatje bij zagen van een zoete aardbei of van iets wat aan aardbei deed denken, dan vonden de proefpersonen het zoeter smaken dan wanneer ze geen plaatje zagen.

Ondertussen kon Van Beilen zien wat er in hun hersenen gebeurde. Zodra de proefpersonen ook een zoet plaatje zagen, was er meer activiteit in het ‘genotcentrum’ in de hersenen. Je geniet dus meer van je eten als je meer zintuigen gebruikt.

Is er iets dat je echt niet lekker vindt? Zorg er dan voor dat je de tip hoort die Van Beilen in het filmpje geeft.

Dat klinkt lekker!KidsInZicht
  
Volg ons op sociale mediaFacebook Volg ons op LinkedIn Twitter Youtube Instagram