• Home
  • Contact
  •  NL 
  • Login medewerkers
  • mijnUMCG

Vooraf

Print 

Afspraken Operatieve Dagbehandeling

Je bent op het spreekuur geweest van de anesthesist, de slaapdokter. Hij heeft je onderzocht. Ook heeft hij je verteld wat er gaat gebeuren en wanneer je wordt geopereerd. Twee weken voor de behandeling krijg je een brief thuis waarin dat nog een keer staat. In deze brief staan ook dingen die je ouders hebben afgesproken met de slaapdokter.

Uitstellen operatie

Soms kan een operatie niet doorgaan. Het kan niet doorgaan als:

  • je ziek wordt en koorts krijgt;
  • bij je thuis of op school iemand mazelen, kinkhoest, rode hond, bof of roodvonk heeft. Die ziektes zijn besmettelijk en kunnen gevaarlijk voor je zijn;
  • je ontstoken wondjes in je gezicht of op je lichaam hebt.

Vertel dit soort dingen altijd aan je ouders. Zij kunnen dan naar het ziekenhuis bellen om een andere afspraak te maken. Het is jammer dat de operatie niet door kan gaan, maar het is helemaal niet erg.

Nuchter blijven

Je gaat vlak voor de operatie onder narcose. Dat betekent dat de slaapdokter je een medicijn geeft waarvan je gaat slapen. Je voelt in je slaap niets van de operatie. Na de operatie word je weer wakker. Wil je meer weten over narcose, klik dan op de link onder aan deze pagina.

Het is belangrijk dat je niets eet en drinkt voor de operatie. Je moet nuchter blijven, zo wordt dat ook wel genoemd. In de brief die je thuis hebt gekregen staat een tijd. Vanaf dat moment mag je niet meer eten en niet meer drinken. Dat kan vervelend zijn, maar het is heel belangrijk.

Soms moet je ook nog om andere dingen denken voordat je naar het ziekenhuis gaat. Dingen die je speciaal moet doen of juist niet mag doen voor een bepaalde operatie.  Je ouders kunnen je daar meer over vertellen.

Niet vergeten

Het is belangrijk om een aantal dingen mee te nemen naar het ziekenhuis. Een extra trui of T-shirt, je drinkbeker en nog wat andere dingen. Vergeet niet om je favoriete speelgoed mee te nemen. Dure dingen kan je beter thuis laten. Die kunnen kapot gaan of kwijtraken en dat wil je natuurlijk niet.

Volg ons op sociale mediaFacebook Volg ons op LinkedIn Twitter Youtube Instagram