• Tekstgrootte
 Mijn UMCG  

Eurocat – onderzoek naar aangeboren aandoeningen

Print 

​​Eurocat is een onderzoeksgroep binnen het UMCG, die onderzoek doet naar het voorkomen en ontstaan van aangeboren aandoeningen en zoekt naar mogelijke oorzaken en factoren.

Ontstaan

Sommige aandoeningen komen doordat er iets fout is gegaan in de celdeling of het DNA. Een voorbeeld hiervan is Downsyndroom. In andere gevallen is een aandoening voor een groot deel erfelijk (bijvoorbeeld een extra vingertje of teentje) en wordt van ouder op kind doorgegeven. Van veel aangeboren aandoeningen weten we nog niet goed hoe zij ontstaan zijn. Soms komt in een familie de aandoening niet voor en toch wordt er een kindje geboren waar wat mee is. Andere aandoeningen ontstaan eerder wanneer de moeder bijvoorbeeld rookt of bepaalde medicijnen gebruikt.

Voorkomen

Er zijn ook middelen die juist aandoeningen helpen voorkomen. Een voorbeeld hiervan is de vitamine foliumzuur. Dankzij het onderzoek dat Eurocat doet naar aangeboren afwijkingen weten we dat dit beschermend kan werken tegen het ontstaan van spina bifida (een zogenaamd ‘open ruggetje’). Ook kan uit het onderzoek komen dat niet uitmaakt of het geneesmiddel tijdens de zwangerschap wordt gebruikt. Er is dan geen effect op het ontstaan van een aandoening bij het kind.

Meedoen aan onderzoek: want ieder kind telt!

Eurocat brengt in kaart hoe vaak in Groningen, Friesland en Drenthe aangeboren aandoeningen voorkomen. Daarom is het belangrijk dat iedere ouder meedoet, want iedere zwangerschap en ieder kind telt mee. Door mee te doen aan het onderzoek helpt u ons verder onze kennis over het ontstaan van aangeboren aandoeningen te vergroten, zodat we die in de toekomst mogelijk kunnen helpen voorkomen.

Meedoen kan als:

  • Uw kind een aangeboren aandoening heeft
  • Uw kind op het moment van aanmelden niet ouder is dan 10 jaar
  • U als moeder, op het moment van de geboorte van het betreffende kind, in één van de provincies Groningen, Friesland of Drenthe woonde

Maar ook als:

  • Een kindje met een aangeboren aandoening tijdens de zwangerschap, tijdens de geboorte of daarna is overleden, óf
  • Er sprake is van een miskraam of vroegtijdige beëindiging van de zwangerschap, vanwege een aangeboren aandoening.


Aanmelden

U kunt  uw kind zelf aanmelden. Het komt ook voor dat u gevraagd wordt door uw verloskundige of arts om mee te doen.

Meer informatie

Professionals en zorgverleners kunnen meer informatie vinden op www.eurocatnederland.nl

Volg ons op sociale mediaFacebook Volg ons op LinkedIn Twitter Youtube Instagram